Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hittade benrester i gamla stenmuren

Just nu pågår arbetet med att renovera den södra delen av kyrkomuren som vetter mot torget i Nora. Vid arbetet har bland annat gamla benrester från människor påträffats.

Annons
River muren. Robin Risberg styr grävskopan medan Johnny Rönngren från Arkeologgruppen i Örebro AB övervakar arbetet. Det här arbetet påbörjas mitt i vintern för att det ska bli klart till turistsäsongen startar.

Det handlar om så kallat omrört material där mänskliga kvarlevor har följt med när jord flyttades runt i samband med att stenkyrkan uppfördes 1878–80.

– Jag ringer till kyrkvaktmästaren varje kväll som tar hand om benresterna, säger arkeolog Johnny Rönngren, som övervakar schaktningsarbetet. Eftersom benen har vilat i vigd jord ska de återbegravas.

Arbetet med stenmuren är inte helt enkelt eftersom stenarna inte är likformiga. Innan de kan ställas tillbaka ska en platta gjutas som förstärkning till stengrunden.

Om inte vädret ställer till alltför stora problem kan den här delen av arbetet (grundläggningen) vara avslutad i slutet av nästa vecka.

Sedan ska nya belysningsstolpar sättas upp som har samma utseende som de som sitter runt torget. Därefter sker återfyllning med stenmaterial. Någon gång i maj kommer gångbanan längs stenmuren att få ny beläggning. Då kommer också ny matjord att fyllas på vid slänten och ny gräsmatta anläggas.

Det här är ett samarbetsprojekt mellan Svenska kyrkan och Nora kommun (BKT). Kyrkan står för merparten av kostnaden, cirka en halv miljon kronor. För det har församlingen erhållit kyrkoantikvariskt bidrag.

Johnny Rönngren visar några kisthandtag som hittades i samband med renoveringen av kyrkomuren i Nora.

Nora kyrka

Nora kyrka är troligtvis den tredje på platsen. Den uppfördes 1878-80 efter ritningar av arkitekt P. Andersson, Örebro och byggdes i nyromansk stil med tornmurarna kvar från den äldre kyrkan.

Kyrkotomten, den före detta kyrkogården, har inte använts för begravningar sedan början av 1800-talet och utgörs av ett grönområde.

Östra, norra och västra muren (lägre murar) + belysning renoverades under 1990-talet.

Kyrkomuren är troligen från 1880-talet när kyrkan uppfördes i ett större format.

Mer läsning

Annons