Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De knyter vänskapsband

Här knyter de vänskapsband och väver sociala band i alla färger.På bandworkshopen får deltagarna visa och lära sig allt från sjömansknopar till makramé och påtning.

Annons

Linn Björåsen kan konsten att knyta vänskapsband.

– Det fick vi lära oss redan i skolan, berättar hon.

Att sedan byta vänskapsbanden med varandra är tanken. Nu visar hon tekniken på workshopen, och det är inte så svårt tycker hon. Karavanforskare Anita Maria Karlsson som tillsammans med Kristina Dybeck är dagens initiativtagare väver band med bandgrind. Det är en liten smidig sak att ta med sig. Att väva band på det här sättet kommer förmodligen från nomadfolken i centralasien, berättar Anita Maria. De kunde ju inte ta med sig stora permanta vävstolar, förklarar hon, utan utrustningen skulle vara lätt att frakta till nästa plats.

Lars Gille visar knopar, något han lärde till sjöss på 1970- och 1980-talet. Då var han med och hyrde en norsk tvåmastad skonare, världens äldsta seglande fartyg, från 1864. Och när vädret var fint och vinden mojnade började han mer och mer med sjömansarbeten och knopar. Numera brukar han ha med det inom scouterna.

– Jag har alltid älskat rep, redan i trettonårsåldern kallades jag för ”Snöret”, först som ett öknamn, sedan som ett smeknamn, berättar han.

Han är också med i en världsomspännande knopförening, med riktiga ”knopnördar” som han säger. Att klä in glasflaskor i halvslag är något av allt det han gör, och det kallas för att ”tränsa”.

– Det är förfärligt enkelt egentligen, förklarar han.

Och till för att skydda flaskorna från att gå sönder.

Solweig Björåsen, Laurie Smårs, AnnaLena Edorsson, Britt Davidsson är några av de övriga deltagarna. En av de allra yngsta är Amanda Dybeck, sju år. Hon lär sig att påta ett halsband med hjälp av en ”påtargubbe” och virknål, och det är kul tycker hon.

Som arrangör står bygdegårdsföreningens kulturgrupp och studieförbundet NBV.

Prydnadsknop. Att slå knop lärde sig Lars Gille till sjöss på en norsk tvåmastad skonare från 1864, här treslagen valknop, framförallt en prydningsknop.
Amanda Dybeck, sju år, påtar ett eget halsband tillsammans med sin mamma Kristina, en av initiativtagarna till workshopen.
Ett av de vänskapsband Linn Björåsen knutit.
Att göra tekoppar i taband tekniken känner säkert många till, men Solweig Björåsen kan göra Eiffeltornet.
Anita Maria Karlsson, en av initiativtagarna till wokshopen, använder bandgrind när hon väver band.
Att klä flaskor med halvslag,
Så här fint blev halsbandet som Amanda Dybeck påtade.
Tvinna snören ingick också i workshopen visar Solweig Björåsen.
Ett radband av deltagare skulle man kunna säga, Lars Gille, Leena Kanerva, AnnaLena Edorsson, Linn Björåsen, Solveig Karlsson och stående Britt Davidsson.

Mer läsning

Annons