Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig prata om sex och relationer

Noras fritidsledare har gått en kurs i hur och när man ska prata sex och relationer. – Vi har ökat på vår kunskapsbank så att vi ska kunna förhålla oss till ungdomarnas funderingar på ett bra sätt, säger Ronny Wästborn, fritidsledare.

Annons
Ett ansvar. – En fritidsledare är en trygg, vuxen förebild som den unga träffar under en lång period av sitt liv, säger Ronny Wästborn, fritidsledare, om anledningen till att fritidsledarna i Nora kommun gått RFSU:s utbildning ”När ska vi prata sex och relationer”.Foto: Sofia Gustafsson

Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) erbjuder fritidsledare runt om i Sveriges kommuner chansen att gå utbildningen ”När ska vi prata sex och relationer”.

– Det är jätteviktigt att tänka på hur man pratar, det duger till exempel inte att säga ”där nere” om könsorganen. Vad menar man med det, där nere på stortån eller? frågar sig Jessica Hansson, projektledare RFSU.

– Fritidsledarna måste våga diskutera och nyansera exempelvis hur klamydia överförs, fortsätter hon.

För fritidsledarnas del

var utbildningen ett tillfälle de inte ville missa.

– Det är första gången vi har sett att det finns en utbildning som är vinklad på just de här frågorna, säger Mats Johansson som tillsammans med kollegorna utbildats i vad man ska tänka på när man pratar sex och relationer med ungdomar.

– Vi vet att många unga tänker mycket på de här frågorna och i dag brister det i skolan med kunskapen på det området, säger Mats Johansson och tillägger:

– Jag måste vara medveten om att hur jag pratar påverkar de jag möter.

Kollegorna instämmer:

– Det finns en okunskap och en rädsla för att prata med unga människor om sex och relationer. Den måste vi vuxna övervinna, säger Ronny Wästborn.

Han understryker dock

att utbildningen inte syftar till att lära de unga något eller väcka frågor som de själva inte är intresserade av.

– Det här handlar om att möta ungdomarna där de är och om att ha ett bra förhållningssätt till deras tankar.

De tankarna har de redan i dag erfarenhet av från jobbet som fritidsledare.

– Vi träffar unga personer som är mitt uppe i sitt identitetssökande, då får man inte glömma bort den sexuella identiteten, säger Ronny.

När personalen på

Noras fritidsgårdar fick nys om RFSU:s kurs var de alltså eniga om att den behövdes.

– Vi vill ligga i framkant. Det här är bara en fråga som är viktiga för de unga, alkoholanvändning är till exempel en annan, säger Mats.

Nu i efterhand kan de även se andra orsaker till att kursen var viktig för dem att gå.

– Alla ska vara välkomna hos oss, det är ett område som vi inte riktigt lyckats med tidigare, säger Madelene Andersson, fritidsledare.

Hon berättar att de nu börjat använda regnbågsfärgade pins och nyckelringar för att utan ord visa vad de står för.

Nu handlar nästa steg om att ta med sig utbildningen till arbetet på fritidsgårdarna.

– Vi har fått spel som kan hjälpa oss att lyfta frågorna, man kan också se på film med de unga eller ha en temakvällar, säger Madelene.

– Någon form av roligt arrangemang ska det i alla fall bli, tillägger Mats.

Mer läsning

Annons