Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill starta äldre ungdomsgård

De vill starta en fritidsgård för äldre Noraungdomar, någonstans att gå för dem som vuxit ifrån Karlsängsgårn. Nu jagar föreningen Mitt andra hem efter sponsorer och efter en lämplig lokal.

Annons
Thomas Björklund och Sebastian Söderqvist är två av krafterna bakom den nystartade föreningen Mitt andra hem, M2H, som vill starta en fritidsgård i Nora för ungdomar mellan 16 och 20 år.

– Vi tror att alla behöver synas, bli bekräftade, ha en plats att träffas och umgås på, säger Sebastian Söderqvist, vice ordförande i Mitt andra hem, M2H.

– Alla är inte intresserade av idrott eller kultur och då finns det ingenstans att ta vägen i Nora i dag. Vi tycker ju om Nora och vill att det ska vara en bra stad för ungdomar också, inte bara för pensionärer. Men i dag tycker vi att vi ser hur många av de ungdomar som inte har någonstans att gå lätt faller in i missbruk och kriminalitet, säger ordförande Tomas Björklund.

16 till 25 år

Huvudtanken med Mitt andra hem är att ungdomar mellan 16 och 25 år ska ha någonstans att gå. Mycket av arbetet ska kunna drivas av ungdomarna själva, med hjälp av ideellt arbetande vuxna.

– Vi har massor av idéer om olika projekt vi skulle vilja genomföra. Men vi behöver en lokal att vara i. För att vi ska kunna söka bidrag och sponsorer, teckna avtal och liknande har vi bildat en förening. Men innan vi har en lokal och en finansiering av den så står vi lite och stampar för att få komma i gång, säger Sebastian Söderqvist.

Ingen konkurrent

Även om Mitt andra hem är tänkt som en fritidsgård där ungdomarna kan träffas för att fika, snacka, spela spel och mest bara umgås så är det inte någon konkurrent till Karlsängsgårn.

– Vi tänker snarare ta över där deras engagemang tar slut, när ungdomarna slutar högstadiet, så de stöttar oss i det här, säger Tomas Björklund.

Mitt andra hem har en nolltolerans mot droger, kriminalitet och mobbning. I sina stadgar skriver föreningen om planer på att hålla öppet fyra kvällar i veckan, om vikten av att alla ska vara välkomna, om hur de vuxna som möter ungdomarna i föreningen ska kunna fungera som en extra förälder. Föreningen vill ha ett bra samarbete med polis, skola och socialförvaltning. Styrelsen hoppas också på stöd från både företag och privatpersoner, både ekonomiskt och i form av arbetskraft eller skänkta saker.

Mer läsning

Annons