Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svåraste olyckan i Gyttorp

I dag är det 50 år sedan den svåra sprängämnesolyckan i Gyttorpsfabriken inträffade. Tre ton sprängämne exploderade och åtta personer omkom. Krister Gustafsson jobbade där när olyckan skedde och kan berätta.

Annons
Nära olycksplatsen. Krister Gustafsson, här tillsammans med hembygdsforskaren Åke Mossberg, arbetade bara 30–40 meter från olycksplatsen när det small. Den dagen glömmer Krister aldrig.Foto: Thomas Eriksson

GYTTORP. Det är en av de svåraste olyckor som drabbat Gyttorp och Norabygden, förklarar hembygdsforskaren Åke Mossberg. Han påminner om att det nu är precis 50 år sedan olyckan inträffade torsdagen den 29 oktober 1964. Norabon Krister Gustafsson hade just det året börjat jobba på fabriken. Han befann sig bara ett 30-tal meter ifrån explosionsplatsen när det small. Den dagen glömmer han aldrig.

– Jag jobbade precis mitt emot. Det var åttans knåd som small och jag jobbade i åttans press. Jag stod i närheten av fönstret och körde, och min kompis laddade. Två damer plockade hylsor och packade, så vi var fyra, förklarar Krister.

Själva smällen hördes inte, berättar han. Men tryckvågen var kraftig.

– Tryckvågen tog tag i en. Jag trodde först att det var våran press som small, berättar han.

Och när Krister förstod att det inte var deras press som exploderat skyndade han sig ut därifrån.

– Jag sprang till kontoret för där fanns ju inga sprängmedel, och ställde mig under taket. Så kom tjejerna ut och visste först inte åt vilket håll de skulle springa men så kom de snabbt också dit.

Men jobbarkompisen som laddade och körde maskinen kom däremot inte ut. Han hade fastnat med foten under pressen. Den tunga pressen hade lättat från golvet av explosionen och dunsat tillbaka och klämt fast skon.

– Basarna frågade var han var nånstans, sen hörde vi att han ropade på hjälp. Vi hittade ett spett så vi kunde lyfta pressen och få loss honom. Och han klarade foten, så det gick bra.

Krister har nyligen också träffat en av de kvinnor som han jobbade ihop med i presshuset när olyckan skedde. De har pratat om att kanske åka ut till olycksplatsen och se hur det ser ut där i dag, berättar han.

– Man fattade inte hela vidden av det förrän efteråt när det sjönk in. Vi fick åka in till sjukhuset där de plockade första omgången träflisor och glasflisor från armar och ansiktet. Sen fick jag gå med jämna mellanrum till sjuksyster Lena och hon plockade ut stickor som stack fram, berättar Krister.

Han jobbade sammanlagt i tio år i Gyttorp och trivdes bra. De senare åren arbetade han på tändmedelssidan. Men 1974 slutade han, gick till sjöss och jobbade sedan som sjöman resten av sitt yrkesliv.

Svår olycka. Åtta anställda omkom när runt tre ton sprängämne exploderade den 29 oktober 1964, här NA:s förstasida dagen efter.

Svåraste olyckorna i Gyttorp på 1900-talet

1901, 16 juli. Gyttorps Krutfabrik förintas av en rad explosioner. Fyra omkommer, sju hus flyger i luften.

1906, 2 maj. Explosion. Fyra omkommer.

1926, 20 maj. Sprängolycka vid valspressning i avdelningen för röksvagt krut. Två omkommer, tre skadas.

1930-talet. Explosion. Två omkommer.

1943. Sprängolycka. En omkommer.

1954, 25 januari. Kraftig explosion. Fyra omkommer, ett tiotal skadas och två presshus jämnas med marken.

1964, torsdagen 29 oktober kl 11.13. Kraftig explosion. Åtta omkommer och ett 20-tal skadas. Inträffar vid ett skiftbyte då ungefär tre ton dynamit och nitroglycerin (sprängolja) exploderar vid gamla dynamitfabriken. Två byggnader jämnas med marken, dels ett knådhus där dynamitmassan blandades med nitroglycerin, dels ett hus där nitroglycerinen renades. Tryckvågen nådde ända till Karlskoga där fönsterrutor klirrade och Karlskogabor i nordöstra delen av staden befarade att det inträffat en olycka i Bofors. I Järnboås skakade skolan, i Nora uppstod bland annat en eldsvåda i en källare och fönster gick sönder och i Gyttorp krossades så gott som alla fönster.

1966, mars. Mindre explosion. En omkommer.

1966, december. 100 kilo krut exploderar i ett krosshus. En omkommer.

1967, februari. Ett knådhus exploderar. Två omkommer.

1971. Explosion när nya Bastnäsfabriken startas upp efter semesteruppehållet. Två omkommer.

1976. Explosion i halvtekniska avdelningen. En omkommer och en skadas svårt.

1989. En burk blyacid detonerar i en bunker. En omkommer.

Mer läsning

Annons