Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabastäkt får rätt mot länsstyrelsen

Mark- och miljödomstolen ger bolaget som vill bryta diabas i Skrekarhyttan rätt. Domstolen river upp länsstyrelsens avslagsbeslut och ålägger länsstyrelsen att pröva ärendet på nytt – den här gången med en mer allsidig bedömning.

Annons

VIKER. När länsstyrelsen avslog ansökan var det med motiveringen att länsväg 243 inte skulle hålla för transporterna och att boende längs vägen skulle störas. Men domstolen anser att länsstyrelsen utgått från värsta tänkbara scenario, med upp till 44 tunga transporter varje dag, dessutom i en riktning. Ett sånt antagande är varken rimligt eller realistiskt, anser domstolen.

Domstolen gör istället en bedömning på upp till 15 transporter per dag och det torde kunna godtas av boende i närområdet.

Det finns heller inget skäl att ifrågasätta bolagets uppgift om att transporterna kommer att gå i vardera riktingen, hälften mot Karlskoga och hälften mot Gyttorp, slår domstolen fast.

Ansökan om att bryta diabas gjordes 2010 av det norska bolaget Larvik Granite AS. Sedan dess har den planerade verksamheten överlåtits på Askbacken AB som drivs av markägarna Erik Persson och Jenny Ennerdal.

Fakta, diabas

Är en blanksvart, hård och seg bergart.

Kallas också för svart granit.

Diabas används till allt från skulpturer och heminredningar till gravstenar.

Med sin slipade högblanka yta används diabasen också till planskivor, linjaler, vinklar och liknande inom industrin.

Den reststen som blir över vid brytningen kan användas till vägbyggen och järnvägsbankar.

Mer läsning

Annons