Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbad fårägare vill ha kvar vargen

Förenklad skyddsjakt och högre ersättning till drabbade djurägare. Vargkommitténs utredning får tummen upp av fårägaren Mikael Friberg.

Annons
Numera är det bara två gutefår som går kvar hemma på gården hos Mikael Friberg. I somras dödade vargen åtta av hans får. Men trots att det var det andra vargangreppet som Mikael drabbades av är han fortfarande positivt inställd till vargen.

Mikael Friberg har haft får sedan 20-25 år tillbaka. Bara till husbehov, för att få kött på det egna bordet. Men numera är det bara två får kvar hemma på gården i Järnboås, någon mil norr om Nora. I somras slog vargen till och dödade åtta av hans får.

– Det var mitt fel. Jag har en hage som är säker, med stängsel mot vattnet. Men när vargen slog till hade jag flyttat dem till en annan hage, där det saknas stängsel, berättar Mikael.

Det var andra gången som Mikael drabbades av en vargattack. För åtta år sedan dödade en varg sex av hans får.

– Då kändes det mer i hjärtat, säger Mikael och tar sig för bröstet. Men den andra gången var det inte lika farligt. Jag var väl mer förberedd på något sätt, visste att det här kunde ske.

Trots att han drabbats av två vargangrepp har Mikael aldrig tvekat om sitt ställningstagande i den infekterade vargdebatten: Vargen hör hemma i våra skogar anser han.

– Jag tycker den har ett berättigande i vår fauna. Den gör sitt jobb bättre än vi människor eftersom den tar de dåliga djuren i första hand. Det gör att djurstammarna stärks.

Han bor i en bygd där det finns många som har en stark motvilja mot vargen. Mikael är medveten om att hans åsikter sticker ut, men säger att han inte bryr sig så mycket.

– Och det är ingen som har kommit hit och klankat på att jag har fel åsikt, konstaterar Mikael.

Han är långt ifrån någon okritisk vargkramare. Mikael känner många jägare och kan förstå om de blir frustrerade av vargens framfart.

– På grund av vargen blir det troligen ingen älgjakt i höst i Stadra Nora älgskötselområde. Visst förstår jag att jägarna blir besvikna då. Samtidigt anser jag att jakt inte är någon rättighet utan ett privilegium, något man kan ägna sig åt om det finns ett överskott av djur, säger Mikael som själv jagar då och då.

Han tycker det är självklart att djurägare måste kunna skydda sina djur mot angrepp.

– Jag skulle själv inte tveka att skjuta om jag fick se vargen angripa mina får.

Mikael anser att vargkommittén är inne på rätt spår när man föreslår förenklad skyddsjakt. Högre ersättning till djurägare som drabbats av vargen gillar han också.

– Jag tycker att vargpolitiken är på rätt väg. Men hur många vargar vi ska ha i Sverige vet jag inte. Sådana saker måste vi överlämna till experterna.

Själv tänker han fortsätta att ha får.

– Efter det som hände i somras tänkte jag lägga av, men så blir det inte. Jag försöka få tag på nya lamm i höst och så ska jag söka bidrag för att stänga kring vattnet i den andra hagen, säger Mikael.

MER LÄSNING

Utredare: Skyddsjakten på varg måste förenklas

Så tycker länets jägare och rovdjursförening om förslaget

Mer läsning

Annons