Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysning: Giftassugna som vill ha gratis bergsmansbröllop

Nu efterlyser Nora bergslagsförsamling ett brudpar som vill gifta sig på gammal sätt i Vikers kyrka. Kyrkan bjuder på allt – och bröllopet sker söndagen den 24 juli till invigningen av kulturveckan och återinvigningen av den nyrenoverade kyrkan.

Annons
Just nu pågår en omfattande renovering av Vikers kyrka, och murarna Lars Hansson och Henrik Harjukoski jobbar för fullt.

Ett riktigt gammalt bond- eller bergsmansbröllop i tidstypiska bröllopskläder, brudkrona, bröllopsmusik, häst och vagn, spelmanslag, fotograf och kyrkan nyrenoverad, lövad och dekorerad för bröllop.

– Ett bröllop så som det såg ut förr. Jag tror det kan bli en höjdare, en riktigt rolig dag, säger Eva Marcusson, församlingsassistent.

Eva och fler med henne håller just nu på att spåna idéer kring det stundande bröllopet, men grunden är lagd. Spelmanslaget Bärgslaget spelar bröllopsmarscher och Viker och Järnboås kyrkokörer kommer att sjunga ”Ett bondbröllop” av August Söderman.

– Det är en väldigt häftig svit i fyra akter, speciellt framtagen för bondbröllop, berättar hon.

För vigseln står kontraktsprosten Jimmy Åkerfeldt och kyrkoherde Britta Landin, och bröllopet kommer att vara öppet för alla besökare.

– Besökarna får gärna klä sig gammeldags.

Det blir en utställning med äldre bröllopskort och bröllopskläder, och även här efterlyser kyrkan par som genom åren gift sig i Vikers kyrka. Dessutom blir det en utställning med församlingens alla brudkronor.

– Vi vill också gärna att brudparet skriver ett personligt brev till oss, helst före midsommar för att vi ska hinna planera alltihop.

Skulle det komma in flera intresseanmälningar avgör en jury vilket brudpar det blir.

– Brudparet får allt, musik och hela härligheten. Och funkar det bra kan det här bli en tradition, berättar Eva.

Hit ska paren skriva brev:

Nora bergslagsförsamling

Box 133

713 23 Nora

E-post: [email protected]

Mer läsning

Annons