Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma övar hemma i källaren

Emma Pettersson har alltid gillat musik. I dag lyssnar hon mycket, och förutom att hon sjunger spelar hon också saxofon, trummor och gitarr.

Annons
Emma har länge tyckt att saxofon låter häftigt och ser coolt ut, sedan ett och ett halvt år tar hon saxofonlektioner.Bild: Malin Eriksson

Saxofon är det nyaste instrumentet för Emma Pettersson. Hon tyckte det lät snyggt och kul och ville prova själv.

– När Musikbryggeriet erbjöd kurser så började jag där, det är tre terminer sedan. Men jag känner mig fortfarande som en nybörjare. Det är mycket att tänka på för att hitta rätt ljud. Man ska blåsa lagom mycket, bita i munstycket men inte bita för hårt, hålla tungan och munnen rätt och så hitta rätt bland alla klaffar och knappar. Men det är också mycket roligare än jag trodde, konstaterar hon.

Sjunger i källaren

Emmas pappa spelar dragspel och gitarr, systern spelar piano och gitarr. Alla sjunger. I källaren har familjen ett musikrum med instrument och noter.

Här är Emma en stund varje dag, ofta ensam med sin gitarr eller saxofon.

– Jag började spela trummor i femman. I sexan började jag spela gitarr lite hemma. I sjuan bildade jag ett band med några kompisar. Vi hade en replokal under hela högstadiet, ett år hade vi en bandcoach som hjälpte oss och vi skrev mycket eget tillsammans, berättar Emma.

Inte uppträtt

Trots att hon spelat och sjungit i flera år har Emma Pettersson inte uppträtt särskilt mycket inför publik.

– På någon skolavslutning någon gång. Med bandet spelade vi på en kulturnatt, men det roligaste var att repa och skriva egna låtar ihop.

I dag skriver Emma inte så mycket musik längre. När hon sätter sig med gitarren spelar hon ofta känd popmusik eller visor.

På saxofon blir det fortfarande mycket ”lärolåtar” ur övningsboken. För att kunna öva hemma har Emma lånat en saxofon via Musikbryggeriet.

– Det är ju ganska dyrt att köpa en innan man vet hur det är att spela, men nu funderar jag på att köpa en egen.

Köpte begagnat

Trumsetet som står i ena hörnet av musikrummet sparade Emma till och köpte begagnat för egna pengar i sjuan. Gitarren önskade hon sig i julklapp.

Självklart lyssnar Emma mycket på musik också, både via Spotify i datorn och på sin i-pod, men hon tycker också om att köpa mycket skivor.

– Skivor är mer verkliga, de är roliga att ha och snygga att sätta upp på väggen, säger hon.

Framåt drömmer Emma Pettersson om att hitta ett band att spela med igen, men just nu tar gymnasiestudierna lite för mycket tid.

Emma har länge tyckt att saxofon låter häftigt och ser coolt ut, sedan ett och ett halvt år tar hon saxofonlektioner.

Mer läsning

Annons