Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hel skolvecka med extra fokus på hälsan

Klockan är 8 på morgonen. I matsalen på Järnboås skola är frukosten framdukad. Eleverna förser sig med bröd, fil, müsli och färsk frukt.
Det är tema hälsa på skolan och frukosten är en del i denna satsning.

Annons
Frukost i skolan. Det har varit hälsovecka på Järnboås skola. En näringsrik och bra frukost är en bra start på en kreativ skoldag.

– Om maten är nyckelhålsmärkt betyderdet att den är nyttig, berättar Elsa Björklund.

Det har hon lärt sig denna vecka i skolan och det har hon berättat hemma också för sin mamma.

Nu tar Elsa en tallrik med fil som hon toppar med lite flingor. Det blir också en smörgås och därefter tor hon en sittplats vid ett av matborden.

– Hela veckan har vi haft tema hälsa. Vi har haft flera olika aktiviteter och vi har pratat om ekologiska, fairtrade och nyckelhålsvaror och vad dessa innebär för miljön och hälsan, berättar Uffe Kleist, en av lärarna på skolan.

Det har arrangerats zumba och yoga under ledning av instruktörer.

– Zumban var väldigt roligt. Vi har nu samlat ihop namn för att vi vill starta en egen zumbagrupp i Järnboås IF, säger Moa Kvarnström.

– Vi har även provsmakat en massa olika frukter och haft grönsaksdipp. Det var jättegott, säger Linnea Axelsson.

– Ja, och vi fick äta små apelsiner som man åt upp med skalet kvar, säger Moa.

– Roligast denna veckan var yogan och zumban, säger Emma Sigurdsson.

Under veckan har skolan också haft besök av Barbro Andersson från Örebro läns idrottsförbund. Barbro pratade bland annat om vikten av att röra på sig, om kostens betydelse för hälsa och friskvård, men även värdegrundsfrågor med eleverna.

Så kallade Vi-lekar har genomförts vilket är övningar där samarbete uppmuntras.

Annat som skolbarnen fått prova på är spa, fotbad och kompis-massage. Och müslin till frukosten har också ungarna blandat till själva.

– Eleverna har även jobbat med tallriksmodellen i kollage som de hängt upp över sina klädkrokar i korridoren, berättar läraren Johanna Björkdahl.

På förskolan denna fredag ska det bli fruktfrossa och sedan massage-sagor.

– Vi har även haft mini-röris och varit ute i skogen med barnen, berättar Linda Mallalieu som jobbar på förskolan.

Fruktprovningen gjordes med hjälp av Ica och frukostbuffén, som serverades från tisdag till fredag, kunde skolan bjuda på med stöd av lanthandeln i byn och Tjurskallen.

Det finns nu en uttalad ambition från skolledningen att skolfrukosten kanske ska kunna återkomma till verksamheten igen framöver.

– Vi kommer att utvärdera hälsoveckan och frukost på skolan med eleverna. Det skulle vara intressant att kunna servera frukost varje dag på skolan i en termin eller under ett läsår och sedan undersöka vilken påverkan detta kan få på elevernas studieresultat och koncentration, säger rektor Anders Forsberg.

En idé som nu ska undersökas är möjligheten till skolfrukost i någon form av finansierat projekt.

Mer läsning

Annons