Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllning till naturen

Utställningen om naturreservaten i Nora invigdes i går med en vernissage på biblioteket. Med skulpturer, akvareller och fotografier hyllades naturen i en konstnärlig skildring.

Annons
Besökare. Utställningen lockade många konst- och natursugna Norabor.

Tanken med utställningen är att gestalta naturreservaten i Nora kommun och att få fler intresserade av att ta del av naturen. Kajsa Grebäck har skulpterat, Erik Marcusson har målat akvarell och Roine Magnusson visar sina fotografier.

– Det här är något som jag har velat göra väldigt länge, och nu äntligen. När vi hade fått klart att vi fått pengar började vi åka ut för att lära känna naturreservaten. Inspirationen till det vi skapat fann vi där, säger Kajsa Grebäck som fungerat som projektledare.

ExalteradErik Marcusson har varit ute i skogen varje dag för att måla sina akvareller och är exalterad på vernissagen.

– Det är nervöst! Jag har jobbat så länge med de här bilderna och att sätta upp dem på väggen kändes nästan lite chockartat – nu ska alla andra få se dem också. Men arbetet har varit njutbart, säger han med ett stort leende.

Irja Ekvall och Jan-Åke Wildhammar var två av många Nora-bor som kom för att titta på den naturbundna konsten.

– Utställningen speglar Bergslagen och dess natur väldigt fint. Man får inspiration att ta med sig det här och gå ut i naturen, säger Jan-Åke Wildhammar.

Guidade utflykterOch att gå ut i naturen är precis det som är tanken. Utöver utställningen anordnas även guidade utflykter till reservaten under hela sommaren.

– Syftet med det här är att få folk att ställa frågor, varför ser samhället ut som det gör eftersom vi måste tänka på att skydda naturen? Vad är det vi håller på med? Kärleken till naturen och fascinationen till det man ser och hur det hänger ihop –  det är det vi vill förmedla, säger Kajsa Grebäck.

SpindelspaningUtflykterna vänder sig till hela familjen och har kraftigt subventionerade priser. Man kan pröva på att dansa natur, följa med Roine på fotoworkshop, måla akvarell med Erik eller gå på spindelspaning med Kajsa. Bland mycket annat.

– Det är alltid roligt om många vill vara med och ta del av det vi anordnar, men vi vill egentligen inte ha jättemycket folk på varje arrangemang. Med kanske sju personer åt gången blir det som bäst naturmöten, menar Kajsa Grebäck.

Utställningen pågår på biblioteket fram till 25 augusti och kalender för utflykterna finns på Nora kommuns hemsida.

Tog tid. Ett år tog det för Erik Marcussons akvareller med naturen i förändring att få sin slutgiltiga form.

Mer läsning

Annons