Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pigg 100-åring

Han föddes ett par år innan första världskriget och var 37 år när andra världskriget bröt ut. Nu fyller Nils ”Nisse” Green 100 år – och bilar har varit hans liv.

Annons
Nils föddes 2 februari 1912, på torsdag blir det 100 år sedan. Men något stort firande vill han helst inte ha, säger han.

Nils Green är en pigg 100-åring. Det går undan när han sätter fart med rollatorn in till matsalen på Hagby ängar. Trots att han ser och hör lite dåligt manövrar han skickligt genom korta korridorer och dörröppningar. Men så har han också jobbat som chaufför i så gott som hela sitt yrkesverksamma liv.

– Jag var chaufför på sågbladsfabriken, berättar han, och privatchaufför åt fabrikschefen Einar Wibell.

På den tiden var det inga problem att få jobb direkt efter folkskolan, berättar Nils. Hans far Edvard blev bas på fabriken, och för Nils var det bara att börja. I början var han med och gjorde sågklingor, fräste och slipade tänderna.

– Men chefen tyckte att jag kunde sköta bilarna och då fick jag börja med det och som chaufför.

Nils har hela livet haft ett stort bil- och motorcykelintresse, så chaufförsjobbet trivdes han bra med. De hade fina bilar, Chevrolet och Lincoln, berättar han.

– Stora amerikanare, och Lincolnen hade en rak tolvcylindrig motor, förklarar Nils.

Den bilen fick Nils överta sedan. Han har kört över hela landet, och varit i Danmark och Norge många gånger.

– Chefen sa att du kan väl skaffa dig ett trafikkort ifall de skulle köpa in en stor lastbil och det gjorde jag. Men sen blev det aldrig så att de köpte in någon stor lastbil, de lejde in Åkar-Axel istället.

Under kriget var Nils med och byggde gengasaggregat. Det var tungt.

– Det var många som inte stoppade för det, men konstigt nog klarade jag mig bra.

Nils har levt ett sunt liv och har varken druckit alkohol eller rökt. Han körde bil ända upp i 97-års ålder och har fortfarande bilen kvar.

När Nils nu fyller 100 år på torsdag vill han helst inte bli firad – i alla fall som han påstår officiellt.

– Nej, ujujuj, säger han hälften på skämt och hälften på allvar.

Men firad kommer han att bli, med tårta såklart och besök av släktningar och bekanta.

Arbetsstyrkan på sågbladsfabriken 1938. Nils tittar fram som nummer tre från vänster i mellersta raden, hans far Edvard som fyra på främre raden och hans lillebror Östen som åtta mellersta raden. Ur Åke Mossbergs bildarkiv.

Mer läsning

Annons