Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörskap för ester

Entreprenörskap i skolan blir allt större. På Gyttorpsskolan har elever och personal kommit en bit på vägen och under tisdagen berättade de om sitt arbete för estländsk skolpersonal på studiebesök i Sverige.

Annons
Föreläsning om företagsamhet. Catharina Modh och Anki Eriksson berättar om Gyttorpsskolans arbete med entreprenörskap för 50 lärare och skolledare på besök från Estland.

– Entreprenörskap i skolan kommer stort och från och med i år är det inskrivet tydligt i läroplanen, berättar Catharina Modh.

Hon är lärare på Gyttorpsskolan och en av Nora kommuns näringslivsinspiratörer som ska vara drivande i det här arbetet. Tillsammans med kollegan Anki Eriksson har hon gått en utbildning som Skolverket arrangerat om entreprenörskap i skolan och Catharina har även fått utbildning genom Regionförbundet.

– Entreprenörskap är inte en särskild lektion en gång i veckan, utan ett förhållningssätt som ska in i det dagliga arbetet. Det handlar om att ge eleverna självkänsla, ansvar och respekt, att lyssna och låta dem hitta sina egna lösningar.

Om detta ville Ingela Ernestam från regionförbundets projekt Enterprising SELF att Catharina Modh och Anki Eriksson skulle berätta för 50 lärare och skolledare från Ida-Virumaa i Estland. Skolpersonalen som jobbar i allt från förskolan upp till gymnasiet är i Sverige under tre dagar för att besöka skolor av olika slag i Örebro, Gyttorp och Karlskoga.

På Gyttorpsskolan berättar lärarna om elevernas engagemang i skolans olika råd, om Nobelfirandet, om Gyttorpsdagen och om ett projekt från i höstas som skolan hade ihop med affären i centrum. Efter presentationen guidar eleverna själva runt på sin skola och serverar mackor till förmiddagskaffet.

– Det är kul att guida runt på engelska. Det har jag inte gjort förut. Men vi har förberett vad vi ska säga och tagit reda på vad saker heter på engelska, säger Shaida Peroti.

En av de estländska besökarna är Mari-Liis Tikerperi som arbetar som ungdomsledare för elever mellan 14 och 18 år. Hon tycker att det är spännande att se både det som fun-gerar ungefär som hemma och det som är helt annorlunda här.

– I går besökte vi en förskola och fick se hur barnen redan när de är små själva får vara med och bestämma vad de vill göra i skolan. Vårt system är mer schemalagt och uppstyrt. Vi har inte heller så moderna lokaler hemma som ni har här, säger hon.

Fikaansvariga. Alva Ekblom, Viktoria Solvall och Elvira Wickström i årskurs 6 serverar smörgås till förmiddagskaffet.

Mer läsning

Annons