Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett fantastiskt program”

VIKER. Det är en väldig bredd på det som händer på Fröjdeluckan. Allt från installationer, blues, jazz, foto, scenkonst till logdans, swing och mer handfasta workshops – som att tälja en smörkniv eller tova en egen sittlapp.

Annons
Speciellt. Det inte varje dag som två kontrabasar spelar ihop, men det gör Jonas Kling-Odencrants och Eric Sjögren gärna.

Programmet är fullspäckat, 30 medverkande 120 gäster och mängder med programpunkter. De flesta är på ett eller annat sätt släkt eller bekanta med någon eller några i familjen Sjögren-Carlson. Några av de som kommer allra längst ifrån är David Gauffin som flyttade till Berlin för sex år sedan och Lisa Junghanns som är från Berlin. Hon studerar till landskapsarkitekt och känner Carl-Oscar Sjögren sedan tidigare. Arrangemanget är ”amazing” tycker hon.

– Det är också en underbart vacker plats, och så många härliga människor. De som inte känner varandra börjar prata och umgås, det är så häftigt, säger hon.

Och vad vore en fest utan Hönsa-Karin Co? Det vill säga Yvonne Sjögren, Anna-Lena Schöllin, Titti Hansson och Marie Persson, med välkända sånger, musik och framträdande. David Guffin som inte hört dem förut är hänförd.

– Jag är helt tagen, det där gick rakt in i hjärtat, säger han.

Isadora Lundgren med rötterna i Järnboås ger sin första solokonsert med suggestiv pop. Hon sjunger och spelar gitarr, bor i Karlshamn där hon pluggar digital ljudproduktion, och såhär ett par timmar innan konserten känns det nervöst tycker hon.

– Men det ska bli jätteroligt, jag ser verkligen fram emot det.

Till de mer handfasta programpunkterna hör att tova sittlappar med hjälp av Bibi Lönnström.

– Jag tovar ett kamerafodral, berättar Rebecka McCarthy som jobbar för fullt med händerna, ullen, tvålen och det varma vattnet tillsammans med sin syster Lovia Berg från Fåsjöhyttan.

Eller att tälja smörknivar och hängare med Roger Carlsson, råslöjd som det kallas. Det gillar Lisa Hallgren och konstnären Karl Bergström, som ställt ut på Liljevalchs vårsalong och nu i ladan på Fröjdeluckan.

– Det är ett fantastiskt arrangemang, bra workshops, fantastisk musik och delikat fisksoppa, tycker Lisa.

På fredagkvällen invigdes ladan med en vandring till västra Skrekarhyttan hyttruin och en scenkonstföreställning som Eric och Carl-Oscar gjort idé, koncept och regi till.

Gården Fröjdeluckan har gamla anor och var förr ett utskänkningsställe, berättar Yvonne Sjögren, det är därifrån namnet kommer. Här kunde forkarlarna stanna till, få förfriskningar och fröjdas när de körde kol och malm från skog och gruvor.

Tovning. Att tova sittlappar av ull, det gillar Marga Carlsson, Robin Larsson och Rebecka McCarty.
Täljning. Lisa Hallgren från Sundsvall och Karl Bergström från Göteborg tycker att festivalen är ett fantastiskt arrangemang och vill prova på att tälja.
En vagn kommer lastad, med vad? Jo, Hönsa-Karin & Co, Yvonne Sjögren, Anna-Lena Schöllin, Titti Hansson och Marie Persson.
Ända från Berlin kommer David Gauffin och Lisa Junghanns som sturderar till landskapsarkitekt, och får lära sig konsten att tälja med hjälp av Roger Carlson.
Det här blir en smörkniv i björk som Roger snabbt och lätt täljer ut med yxa och kniv.

Mer läsning

Annons