Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för Gyttorp

Nu går tre föreningar ihop för att lyfta Gyttorp.De siktar på ett stort gemensamt miljonprojekt och har nu lämnat en ansökan till Leader Bergslagen.

Annons
Nu tar föreningarna ett gemensamt tag för att lyfta Gyttorp, berättar Håkan Kangert ridklubben, Bengt Blendulf byalaget och Hans Eliasson veteranjärnvägen.

Byalaget, ridklubben och veteranjärnvägen i ”Nätverk Gyttorp” har stora framtidsplaner. Det är första gången som tre berörda föreningar går ihop på det här sättet med ett gemensamt övergripande mål.

– Vi vill lyfta Gyttorp till vad det borde vara, det är vår vision att få upp Gyttorp på skalan, säger Bengt Blendulf, vice ordförande i byalaget och Gyttorpsbo sedan 2006.

Bott i USA

Bengt Blendulf har bott i USA, jobbat som universitetslektor och driver fortfarande ett företag där.

– Det här är ett jätteintressant ställe, det är nog inte många som vet att vi göt kanoner och kanonkulor här för många hundra år sedan. Det är kulturhistoria.

En riktig pärla är Nobelparken med utsikt över Vikern, tycker han. Det är också där som tyngdpunkten i projektet ligger för byalaget. Det största är nya minigolfbanor.

– Minigolfbanorna har ju varit väldigt populära. De nya banorna kommer att gå att ta bort under vintern. Hit ska familjer kunna åka, spela minigolf, umgås, fika, njuta av parken och utsikten.

Toa och förråd

För att besökare ska kunna göra sina behov vill byalaget bygga en friggebod på 15 kvadrameter med toa och förråd.

En total upprustning av Gyttorps stationsområde med Käppsta ingår i planerna. I och med pendeltåget i Nora kommer veterantrafiken att bli riktad mer mot Pershyttan och Karlskogahållet, berättar Hans Eliasson, marknadschef på veteranjärnvägen.

– Koncentrationen kommer att ligga på Boforsbanan, säger han.

Där ingår också badresor till Käppsta.

Terrängbana

Från ridklubbens sida handlar det om att bygga en terrängbana för träning på Gyttorps gärde.

– Det finns inte många terrängbanor och tanken är att vi ska kunna erbjuda andra klubbar att komma hit och använda den, förklarar Håkan Kangert, ordförande.

– Alternativet är ju att Gyttorps gärde växer igen.

Klagomål

Kommunen och ridklubben är överens, och det var kommunen som frågade ridklubben. Det har kommit klagomål från hästallergiska närboende. Det saken är ännu inte löst, men ridklubben har tankar på att inte gå för nära bebyggelsen med inhägnaden.

Hela projektet ligger på totalt 1,3 miljoner kronor, varav föreningarna söker 900 000 kronor från Leader Bergslagen, i övrigt till största delen eget ideellt arbete. Ansökan skickades häromdagen, och kommer att behandlas i mitten av april.

– Gyttorp kommer att växa, det är jag säker på, säger Bengt.

Det tror Hans Eliasson också.

Upprustning. Det handlar om en totalupprustning av Gyttorps stationsområde med Käppstakajen, berättar Hans Eliasson.
Nu tar föreningarna ett gemensamt tag för att lyfta Gyttorp, berättar Håkan Kangert ridklubben, Bengt Blendulf byalaget och Hans Eliasson veteranjärnvägen.
På Gyttorps gärde vill ridklubben med ordförande Håkan Kangert bygga en terrängbana och använda som betesmark, så att det inte växer igen.

Mer läsning

Annons