Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för tjejer och för framtiden

– Jaa, det här är jättekul och vi får bättre bollkontroll, säger ett gäng som deltar i motivationshelgen för tjejer på Norvalla.

Annons
Inspirerande. Nora-Pershyttans BK lyfter fram tjejfotbollen i ett särskilt projekt. I helgen ordnades aktiviteter för alla tjejer i klubben.

Bollarna skjuts över plan, fångas och passas vidare. De äldre tjejerna får chans att träna för bland annat Eija Feodoroff, Sveriges enda tillsalgstränare samt ungdomstränaren Maria Berggren från Örebro.

– Allt är bra. Det här stärker gemenskapen i klubben och vi lär oss massor, säger Hanna Martinsson, Lisa Pettersson och Natalie Östlund i en vätskepaus.

– Skillnaden är stor jämfört med övningar vi brukar göra och det här är mer koncentrerat, fortsätter de innan de ger sig av in på plan igen.

De har fångat grundtankarna i motivationsprojektet för tjejer som pågår inom Nora-Pershyttan BK. Projektet startade i fjol, är treårigt och stöds ekonomiskt genom Riksidrottsförbundets Idrottsllyftet.

– Tanken är att stärka tjejfotbollen som ofta kommer i skymundan, att skapa bryggor mellan de olika åldersgrupperna och låta tjejerna uppleva glädjen med fotbollen samt se möjligheterna, säger initiativtagaren Morgan Eriksson, själv tränare för flicklag.

På sikt är målet att få fram ett damlag i Nora. Men på vägen dit är det viktigt att visa hur roligt det kan vara med fotboll framhåller Morgan Eriksson.

– Tjejerna behöver få uppmärksamhet och då betyder det enormt mycket att få hit bra förebilder. Förhoppningen är att kunna stärka tjejernas självförtroende, se till att de vågar.

Även i fjol ordnades en motivationshelg. I år i en lite nyare tappning, men ett par dagar fyllda med aktiviteter. Lördagen blev en familjedag och söndagen koncentrerades till de äldre och träning.

– Här lyfter vi fram bredden, men jobbar också för att stärka relationer över årskullarna. De äldre tjejerna får till vardags vara tränare för de yngre, ett slags mentorer, säger Morgan Eriksson.

Förhoppningen är att stärka andan i klubben och få tjejerna att vilja satsa.

I fjol fick projektet 29 500 kronor för att starta projektet genom Idrottslyftet. I år har klubben fått 30 000 kronor.

– Slår allt väl ut kan vi få  ytterligare 30 000 kronor nästa år, säger Morgan Eriksson.

Största insatserna sker ändå ideellt. Målet är att arbetet som nu påbörjas ska fortsätta i någon form även efter projekttidens slut.

– Ja, detta är en långsiktig satsning. Jag har fått signaler om att andra klubbar och föreningar är intresserade av vårt sätt att jobba, så jag tror på det här, säger Morgan Eriksson.

Projektet stöds av Fotbollförbundet och Sisu idrottsutbildarna.

Bara lovord att säga om motivationshelgen. Hanna Martinsson, Lisa Pettersson och Natalie Östlund kände att de verkligen fick ett lyft och har lärt sig massor.

Mer läsning

Annons