Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrabidrag räddar bandyplanen

Nitro/Nora BS har svårt att betala sina räkningar efter en vinter med mycket maskinhaverier. I går beslutade kommunstyrelsen om ett extra bidrag på 275 000.

Annons

När kommunen och bandyklubben sommaren 2008 skrev avtal om driften av den nya konstfrusna bandyplanen så missade man att ta med kostnader för oförutsedda reparationer och investeringar.

Under de senaste tre åren har klubben drabbats av återkommande materiella problem som krävt reparationer för omkring 250 000 kronor per år. Nu i vintras fortsatte problemen med både ismaskin och isaggregat, vilka lagats för 775 000 kronor. Dessutom måste kompressorn lagas för 250 000 kronor inför hösten. En liten del av pengarna kan klubben få tillbaka på försäkringar.

– Hittills har vi klarat av det här på egen hand genom att ta av kommande bidrag. Men det blir en snöbollseffekt som gör att vi redan nu gjort av med bidragen för nästa vinter. Det håller inte i längden, säger Curt-Eric Hermansson, ordförande i NNBS.

Föreningens ekonomi går ihop. Men i, det av föreningen helägda, aktiebolaget som ansvarar för den konstfrusna arenan är det ebb i kassan.

Två elräkningar på 100 000 kronor vardera ska betalas nu i maj och juni. Föreningen har inte pengar vare sig till dem eller till att laga eller byta ut den trasiga kompressorn.

Kommunstyrelsen fick på onsdagen ett förslag om extra driftbidrag till föreningen på sitt bord. Ett förslag om att ge 275 000 kronor i extra driftbidrag för 2015, mot att föreningen aktivt arbetar för integrationsinsatser.

– Vi tycker naturligtvis att det är roligt med ett lag i allsvenskan och vi vill hjälpa till att rädda det här, säger kommunstyrelseordförande Solveig Oscarsson, S.

– I nuläget måste vi ge dem de här pengarna. Men i nästa steg måste vi titta på det här med större ögon. Deras kostym verkar inte vara lagom, och vi måste titta på om det beror på våra driftbidrag eller på något annat, säger oppositionsråd Helena Vilhelmsson, C.

– Jag tror att vi ska räkna med att det här ärendet återkommer, sa kommunchef Jan Norlund och hänvisade till de åtgärder som behöver göras vid bandyplanen inför höstens allsvenska spel.

Det som behöver göras inför hösten är enligt Curt-Eric Hermansson bland annat att komplettera belysningen vid bandyplanens kortsidor, att flytta utvisnings- eller avbytarbås till andra sidan planen, att förlänga och flytta läktaren samt att reparera den 20 år gamla sargen. Någon helhetskostnad för detta finns ännu inte.

– Vi bygger så mycket vi kan själva, men vi behöver hjälp av kommun och företagssponsorer med materialkostnaderna, säger Curt-Eric Hermansson.

Mer läsning

Annons