Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge friad med Amnestys hjälp

Amnestygruppen 265 i Nora har varit med och kämpat för att den fängslade läkaren Tun Aung i Burma frigiven. Nu har han släppts ur fängelset och det gläder medlemmarna i Amnesty.

Annons
Frigiven. Tun Aung har nu släppts ur fängelset i Burma och det gläder Eva Lyttkens, Anna Wiklund och Sabine Engström är med i Amnesty Nora som kämpat för att få honom fri.

– Det känns fantastiskt bra. Han frigavs 29 januari i år, till vår stora glädje, förklarar Eva Lyttkens med Anna Wiklund och Sabine Engström i Amnestygruppen i Nora som i ett par år jobbat med att försöka påverka regimen i Burma (Myanmar) att släppa honom. Tun Aung är läkare, fridfull aktivist och ordförande för muslimska rådet, förklarar de.

– Det var en demonstration dit han blev kallad för att försöka lugna massorna. Då blev han gripen och satt i fängelse, förklarar Anna.

Han dömdes till många års fängelse och Amnestygruppen i Nora är en av flera som tryckt på för att försöka honom fri.

– Det vi gjort är att vi skrivit ett 20-tal brev till regimen och presidenten.

Det har också varit brev med namnlistor, där många Norabor och andra skrivit under. När han blev frigiven hade han suttit i två år och åtta månader. Det visar att protester, kampanjer och brevskrivande såväl fysiskt som elektroniskt har effekt.

– Vi vet ju aldrig vad våra brev gör. Det hjälper, men vi vet inte hur mycket, säger Anna.

– Och Amnesty har ett fantastiskt rykte i hela världen, förklarar Sabine.

Nora Amnestygrupp har ett tiotal medlemmar som träffas hemma hos varandra en gång i månaden.

Mer läsning

Annons