Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick jobba i Linde  om Nora betalade

Sedan 2006 har Norabostäder betalat drygt 1,7 miljoner till Lindesbergs kommun. Pengarna är lön till en före detta mellanchef i bolaget som Norabostäder ville bli av med och som grannkommunen anställde, om Nora betalade.

Annons

Det var i samband med en omflyttning av verksamhet, fastigheter och personal från Nora kommun till Norabostäder som tjänstemannen hamnade i en konflikt med ledningen för Norabostäder. Lösningen blev att tjänstemannen fick ett nytt jobb i Lindesbergs kommun, och att Norabostäder fortsatte betala hans lön.

Det första avtal som reglerar detta ovanliga anställningsförfarande är skrivet i september 2006 och där står att Norabostäder ska betala tjänstemannens hela lön under 24 månader.

I avtalet specificerades vilka arbetsuppgifter han ska ha, och inga av dem tyder på att han fortsatt utföra någon form av arbete för Nora kommun eller Norabostäder. Tjänstemannen säger själv till NA att han enbart arbetat för Lindesberg under den här tiden.

I september 2008 erbjöds tjänstemannen i ett andra avtal mellan Norabostäder och Lindesbergs kommun en tillsvidaretjänst i Lindesberg på 100 procent. Norabostäder förband sig att fortsätta betala 25 procent av hans lön så länge anställningen varar, dock längst till pension vid 65 år.

Totalt handlar det om drygt 1,7 miljoner kronor som Norabostäder hittills betalat för en tjänsteman som arbetat för grannkommunen. Fortsätter utbetalningarna fram till pension kommer det att kosta Norabostäder ytterligare drygt 500 000 kronor.

Enligt Christer Stromberg (NP), ordförande i Nora utveckling, och Jan Rylander (NP), ordförande i Norabostäder, slutade fakturorna från Lindesberg att komma i samband med maktskiftet för ett år sedan. Under 2011 har varken lön eller konsultarvode betalats ut för tjänstemannen.

– Vi misstänker att det träffades en muntlig överenskommelse om att avsluta det här innan vi tillträdde. Det är en märklig hantering som vi aldrig skulle ha accepterat. Hyresgästerna har fått betala miljoner för att bolaget ska bli av med en mellanchef, säger Christer Stromberg.

Mer läsning

Annons