Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnsjöstrand blir spelplatsen för jugger

Juggerlag från spridda delar av världen möts på Finnsjöstrand i en turnering.– Intresset är större än jag förväntat mig, säger Ruben Wickenhäuser i Järnboås Järnfalkar.

Annons
Jugger är en ny sport i Sverige och en prova-på-dag arrangerades på Loppholmarna i Lindesberg för ett par år sedan. Nu är det dags för Juggerfestivalen i Finnsjöstrand där lag från olika delar av världen möts i en turnering.

Sporten är ung, har sitt ursprung ur amerikansk-austrailienska filmen ”The blood of heroes” (även kallad Salute of the Jugger) från 1989.

– Spännande att detta sedan utvecklats till en turneringssport, säger Ruben Wickehhäuser som tog med sig sporten från Berlin när han flyttade till Sverige. Nu är han ledare för Järnboås Järnfalkar inom Järnboås IF.

På söndag arrangeras Järnsvenskan 2015, Sveriges första juggerfestival. Här ska ett mästarlag koras.

Totalt är tolv lag anmälda, förutom Sverige är Tyskland, Australien och Irland representerade.

– Det blir internationellt och oväntat stort, säger Ruben som ser fram emot helgens begivenheter.

Förutom juggermatcherna bjuds en rad andra aktiviteter. Nora bågskytteklubb och Jägarnas riksförbund visar upp sig och det ordnas loppis.

För den som vill ska det även ges tillfälle att prova på juggersporten.

– Även om spelschemat är tajt i turneringen hoppas vi kunna ge besökare möjlighet att testa, säger Ruben.

En vilja från arrangörernas sida är att intresset för jugger ska spridas ytterligare. Störst är sporten i Tyskland och Spanien med ett hundratal lag i vardera landet. I Sverige finns än bara ett fåtal lag, men flera håller på att bildas enligt Ruben.

Förhoppningen är även att juggerfestivalen i Finnsjöstrand blir årligt återkommande.

Mer läsning

Annons