Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiolens ”Don Quijote” stoppade i Järnboås

Han cyklar från Tyskland till norra Sverige. Och gör under resan stopp på skolor med sin fiol. Detta i ett projekt för att värna kultur och musik.

Annons
Fiolen i klassrummet. Jonte Renz tar chansen att testa spela fiol när Thomas Fichtner är på besök i Järnboås skola.

Thomas Fichtner sitter på en stol mitt i klassrummet. Skolbarnen har samlats runt honom. Thomas berättar sagan om Joshua och om hans resa till världens ände. Han berättar sagan med sin fiol. Och läraren Jenny Johansson läser berättelsen mellan de olika musikframträdandena.

Thomas har cyklat från Dessau i Tyskland. Resan han nu gör är en kombination av att förverkliga en dröm och om att slå ett slag för kulturens betydelse i samhället. Han arbetar till vardags i en symfoniorkester i hemstaden.

– Men vi har fått sänkta anslag för vårt arbete i skolorna. Därför gör jag den här resan. För att visa hur viktig kulturen är. Som en Don Quijote med fiol på cykel, berättar Thomas.

Förra veckan besökte Thomas Ås och Järnboås skolor. Han startade resan för tre veckor sedan och räknar med att vara på vägarna under totalt två månader. Och ett tiotal skolor i Sverige ska få besök under resan. Han gör resan under samlingsnamnet ”Var ligger världens ände?”

Thomas jobbar sedan flera år tillbaka med att få in musiken i klassrummen i Tyskland. Och nu även i Sverige.

– Nu ska jag cykla till Glommersträsk, säger han.

Om Joshua. Och om resan till världens ände. Med sin förtrollade fiol som Joshua, och kanske även Thomas, har. Den där magiska fiolen som kan förändra människor och deras tillvaro.

Mer läsning

Annons