Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommer in i Klubb 300

När Karlsängskolans elever gick på sommarlov var det fler nior än någonsin som uppmärksammades i kyrkan för sina fina betyg. En orsak till de höga resultaten är att skolan har hundra procent behöriga lärare.

Annons
Monica Aspemyr.

På Karlsängskolan uppmärksammar man varje skolavslutning de elever som har 300 meritpoäng eller mer. De får en liten symbolisk gåva som tecken på sitt inträde i skolans Klubb 300.

– Men det viktigaste är nästan att vi får ta fram och uppmärksamma dem. I år hade vi tolv elever som nådde hit. Det är fler än vi haft tidigare. Samtidigt är det här den minsta årskull vi haft, så procentuellt blev de väldigt många i år, berättar rektor Monica Aspemyr.

Bland årets nya klubb 300-medlemmar märks också en enskild elev som fick det högsta meritvärdet Karlsängskolan haft.

I genomsnitt hamnar meritvärdet för det nu avslutade läsåret ungefär på 210 poäng.

– Siffrorna är inte kontrollräknade ännu, men ungefär där ser vi ut att hamna, säger Monica Aspemyr.

Det kan jämföras med exempelvis 187 meritpoäng år 2003 och 205 meritpoäng 2013.

– Det varierar naturligt eftersom vi har olika elever varje år. Men det är roligt att se att trenden ändå är att våra elever blir bättre och bättre.

Den kontrollräknade betygsstatistiken, och den statistik som visar betyg i olika ämnen är klar först efter sommaren.

En orsak till att betygen blir bättre tror Monica Aspemyr är kommunens medvetna arbete från förskoleklass och uppåt för att stärka läsförståelsen.

– Sedan vill jag gärna tro att vår hälsoprofil spelar roll. Det är vår tanke, men det är väldigt svårt mäta och se om det är så, säger Monica Aspemyr.

– Våra pedagoger är också väldigt duktiga på att utveckla sig själva hela tiden i att kunna hjälpa olika elever på olika sätt, med datorer, ljudböcker och andra hjälpmedel.

Karlsängskolan har också hundra procent behöriga lärare, vilket är lite unikt jämfört med andra skolor.

– Det är rätt fantastiskt. Men vi har i många år varit noga med hur vi rekryterat, samtidigt som vi genom exempelvis Attraktiv skola har satsat på utbildning för att ge behörighet till dem som inte haft, säger Monica Aspemyr.

För att skolorna ska nå full behörighet har en del lärare flyttats om internt inom kommunen, så att de exempelvis ska undervisa i rätt åldersgrupp i förhållande till sin utbildning.

– Det här är jätteviktigt för oss när kraven på behörighet för att få sätta betyg börjar gälla fullt ut till hösten. Särskilt i ämnen som exempelvis musik där vi bara har en lärare , säger Monica Aspemyr.

– Här gäller det att vi är på tå och tänker framåt i fortsatta rekryteringar också.

Mer läsning

Annons