Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förorenad mark vid gamla sågverket

Området vid gamla sågverket i Striberg är kraftigt förorenat och behöver saneras. Det visar en studie som BKT låtit göra. Saneringen kan komma att kosta uppemot 27 miljoner kronor och betalas av staten.

Annons

Redan våren 2009 visade en förstudie att marken kring gamla sågverket i Striberg är förorenad. Bergslagens kommunalteknik (BKT) beviljades då 1 miljon kronor av länsstyrelsen till den undersökning som nu är klar. Den har pågått sedan hösten 2009.

– Det här är ett komplicerat område eftersom man har schaktat om jorden genom åren. Det gör att det har varit svårt att få en bra bild över föroreningarna, säger Ylva Hedene, miljöhandläggare på länsstyrelsen som har varit med och tagit fram den rapport som nu presenterats för kommunen.

Resultatet visar att det finns mycket höga halter av de giftiga ämnena klorfenoler och dioxin i marken och i grundvattnet. Den visar också att det finns halter av gifterna i sediment i närliggande Dammsjön vilket tyder på att föroreningar lakas ur och sprids från området.

– Det kommer inte att bli helt jungfruerlig mark utan finnas föroreningar kvar men på den nivån att vi bedömer att det inte innebär några risker för människors hälsa och miljö, säger Ylva Hedene.

Mer läsning

Annons