Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om utökad förskoletid avslås

Omkring två miljoner kronor skulle det kosta att dubbla tiden i förskolan för barn till arbetslösa och föräldralediga. För mycket, konstaterar barn- och ungdomsutskottet.

Annons

Varför ska barnens rutiner och välmående påverkas när en förälder blir arbetslös? Den frågan ställde en småbarnspappa i höstas i ett medborgarförslag till fullmäktige. Norabon föreslog att den tid som barn med arbetslösa föräldrar får gå i förskola skulle utökas från 15 till 30 timmar i veckan.

Pappan menar att hans son trivs bra på förskolan och saknar sina kompisar. Dessutom anser han att det är ett heltidsjobb att vara arbetssökande, och att hans möjligheter att snabbt få ett nytt arbete skulle öka om sonen fick gå mer i förskolan.

I medborgarförslaget på-pekar pappan dessutom att antalet barn med arbetslösa föräldrar är få och utspridda på olika förskolor.

– Ska vi genomföra en utökning så vill vi göra det för alla 15-timmarsbarn, oavsett om föräldern är arbetslös eller föräldraledig, säger Camilla Andersson Larsson, V, ordförande i barn- och ungdomsutskottet.

– Men det har vi varken pengar eller platser till att göra. Det skulle innebära en kostnadsökning på knappt två miljoner kronor.

Förslaget avslås därför, med en hänvisning till att den som har särskilda behov kan ansöka om utökad tid i förskolan.

Mer läsning

Annons