Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första rättvisemärkta kyrkan

I söndaga blev Nora bergsförsamling rättvisemärkt – som den första kyrkan i hela Västerås stift.
– Det känns pirrigt, usch, vad har jag nu ställt till med, säger Eva Marcusson, församlingsassistenten som jobbat i flera år med Fairtrade inom kyrkan.

Annons
Rättvis. Nora bergslagsförsamling blir i dag den första rättvisemärkta församlingen i hela stiftet. Kyrkan försöker handla rättvisemärkt så mycket den kan, berättar Britta Landin, kyrkoherde. Att nu bli rättvisemärkt förpliktigar samtidigt att verkligen leva upp till det, tycker hon.

Diplomeringen till rättvisemärkt kyrka kommer att ske nu under förmiddagens familjegudstjänst som Ing-Marie Näslund och Malena Frööjd håller i.

Men egentligen är det ingen stor förändring för församlingen. Församlingen jobbar redan rättvisemärkt, mycket tack vare Eva Marcusson som arbetar med den delen inom kyrkan.

– När det här med Fairtrade-kyrka dök upp och jag läste vad som krävdes såg jag ju att vi redan gjorde allting som stod där, berättar Eva.

Servera rättvisemärkt kaffe, te, socker och andra produkter till exempel. Eller att hellre välja rättvisemärkta gåvor till sådana som uppträder i kyrkan.

– När Sten Stanley var här i somras fick de en korg full med olika rättvisemärkta saker, i stället för blommor.

Rättvis behandling

Det handlar om att odlare och arbetare i fattiga länder ska behandlas rättvist. De producenter som är anslutna till Fairtrade måste följa vissa krav, förklarar hon. Inget barnarbete och få rimlig ersättning för sitt jobb är några av kraven.

– Det har varit viktigt för mig, jag har alltid vurmat för den fattiga delen av vår värld, berättar Eva som varit ute på skolor, i församlingen, hos landstinget och många andra platser, visat film och berättat om det.

Att komma ut till skolorna och berätta är bland det allra viktigaste tycker hon. Vid Borns friskola hade eleverna gjort två diktböcker och gett henne.

– De hade skrivit dikter om hur viktigt de tycker att det är.

Förpliktigar

När kyrkan blir rättvisemärkt förpliktigar det samtidigt.

– Vi kommer att granskas en gång om året så att vi lever upp till det, säger Eva.

De rättvisemärkta produkter det oftast handlar om är kaffe, te, socker, kakao, bananer och liknande som kommer från fattiga länder.

@NA Fråga:Och kyrkans oblater?

– Det vet jag inte, men det får vi undersöka, säger Eva.

De bakas i ett kloster, vill hon minnas och om socker används till oblaterna skulle det kunna vara rättvisemärkt.

Bengt Cedersjö från Sveriges kristna råd kommer att överlämna diplomet.

– Alla är välkomna, när gudstjänsten är slut blir det rättvisemärkt fika, säger Eva.

Nu jobbar hon dessutom hårt på att även Nora ska bli rättvisemärkt, Fairtrade-city.Thomas Eriksson

019-15 54 53

[email protected]

Kyrkan har haft en butik med rättvisemärkt ett längre tag nu, mycket tack vare församlingsassistenten Eva Marcusson som vurmar för fattiga i andra delar av världen.

Mer läsning

Annons