Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande nej från Sveaskog

Fortfarande svarar Sveaskog nej på frågan om att sälja skog istället för att byta skog med kommunen för att rädda Digerbergets skog från avverkning. Nu föreslår samhällsbyggnadsutskottet att skogsbytet genomförs.

Annons
Det blev tillfälligt stopp för skogsbytet. Kommunfullmäktige klubbade i november 2014 igenom en återremiss på skogsbyte med Sveaskog. Nu är frågan snart tillbaka för beslut igen, utan förändring.

– Frågan återemitterades för att utreda vidare kring värdering av skogen och att åter ställa frågan till Sveaskog om de kan tänka sig att sälja skog istället för att byta. Och Sveaskog sade nej till det igen, berättar kommunalråd Solveig Oscarsson (S).

Det handlar om att kommunen vill hindra en kraftig avverkning av skogen i Pershyttan vid Digerberget. Sveaskog äger denna skog. Frågan har diskuterats i många år. Förslaget är att kommunen och Sveaskog byter skog med varandra, att kommunen lämnar ifrån sig 154,0 hektar produktiv skog i Nor-Viker mot att Sveaskog lämnar ifrån sig 66,5 hektar produktiv skog i Pershyttan.

Och att kommunen får 500 000 kronor i mellanskillnad. Men affären ifrågasattes från en näst intill samlad opposition i kommunfullmäktige i november 2014. Oppositionen begärde återremiss, vilket gick igenom enligt reglerna om minoritetsåteremiss. Om en tredjedel av fullmäktiges församling kräver återremiss ska så ske, enligt kommunallagen.

Nu har frågan varit uppe i utskottet som föreslår kommunstyrelsen att skogsbytet nu ska ske. Susanne Forsberg (C) reserverade sig mot detta förslag.

Skogsområdet i Pershyttan som Sveaskog äger värderas till 7,5 miljoner kronor. Kommunens skog i Nor-Viker värderas till 8,0 miljoner. Därför får kommunen i bytesaffären 500 000 kronor i mellanskillnad. Värderingen har ifrågasatts av oppositionen.

Mer läsning

Annons