Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande oklart med boende

Var boendet för ensamkommande flyktingbarn ska ligga är fortfarande inte klart. Det står mellan fd ICA-punkten i Nora och Dalgården i Gyttorp som återigen är med i diskussionerna. Däremot klubbade barn- och utbildningsnämnden organisationen för mottagandet som kommer att ge runt 16-18 nya arbetstillfällen.

Annons

Vid förra BUN-mötet fanns bara ett förslag på lokal för hemmet, fd Ica-punkten, eftersom socialstyrelsen dömt ut lokalerna i Gyttorp. Men nu är Dalgården återigen med i diskussionerna efter att en annan del i samma myndighet tydligen sagt okej.

– Socialstyrelsen eller IVO (inspektionen för vård och omsorg) eller vad det heter har gett dubbla signaler. Det är ett bekymmer, säger Per Andreasson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– De talar inte samma språk och nu finns Gyttorp med igen, konstaterar förvaltningschefen Anders Danielsson.

Det betyder att lokalfrågan fortfarande inte är löst. Kommunalägda Dalgården i Gyttorp är längan som ligger ovanpå affären och restaurangen, där det bland annat varit företagshotell. Där står stora delar tomt, och skulle det bli boende för ensamkommande flyktingbarn med 18 platser kommer de få hyresgäster som finns där erbjudas plats i Försäkringskassans fd lokaler, förklarar Per Andreasson.

Men trots att det finns två alternativ till lokaler valde barn- och utbildningsnämnden på ett extramöte på torsdagen att skjuta ärendet till kommunstyrelsens möte i februari.

– Det beror på att vi inte hunnit fram alla handlingar, säger Per Andreasson.

Det är frustrerande att fortfarande inte ha klart med lokalerna, tycker han, men bra att det nu finns två alternativ att välja på och jämföra.

Däremot klubbade BUN förslaget till organisation för mottagandet som ska upp i kommunfullmäktige i mars. Flyktingbarnen är i åldrarna 16-18 år när de kommer. Mottagandet innebär runt 16-18 nya arbetstillfällen, varav en enhetschef, en biträdande föreståndare och 10-12 boendestödjare i hemmet som ska vara bemannat dygnet runt, berättar Claes Dyst, chef för vuxenlärandeenheten. Och ur ett socialiseringsperspektiv lyfter han helst fd Ica-punkten som lämplig lokal.

– Socialiseringen är jätteviktig, det här är tonåringar. Fördelen med Sunnanlid är närheten till allt, det är lättare att ta sig ut. Och inte bara det utan också nära och lättare för kompisar att besöka dem.

Ekonomiskt kommer mottagandet inte att kosta kommunen något, utan bekostas av migrationsverket.

Henk Burgering (M), är inte nöjd med siffrorna i budgeten.

– Det är många fel i budgeten, det är flera frågetecken. Vi måste ha rätt siffror.

Han föreslog också att sätta undan en miljon i budgeten som reserv.

Mer läsning

Annons