Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningsrätten river upp socialnämndens beslut

Socialnämnden i Nora kommun har gjort fel med den Norabo som nekades bidrag för elräkningen. Förvaltningsrätten i Karlstad upphäver socialnämndens avslagsbeslut och skickar tillbaka ärendet till nämnden för en ny prövning.

Annons

Norabon fick sin elström avstängd i augusti efter att räkningen inte blivit betald, och skulden ökade sen till drygt 2500 kronor. Han sökte bidrag hos socialförvaltningen men fick avslag, överklagade till socialnämnden och fick avslag även där.

Förvaltningsrätten anser att socialförvaltningen borde ha bortsett ifrån att Norabons ansökan gjordes i efterskott. Istället för att göra en mer restriktiv bedömning som det brukar vara för ansökan om skulder, borde ansökan ha behandlats som en vanlig biståndsfråga för löpande elkostnader, menar förvaltningsrätten. Och då blir det istället Norabons ekonomiska situation som avgör utgången, om Norabon får bistånd eller inte, skriver rätten.

Men på den nuvarande utredningen går det inte att avgöra om Norabon hade fått bistånd till elräkningen även om ansökan kommit in tidigare, menar förvaltningsrätten.

Nu åläggs socialnämnden att göra den utredning som behövs för att kunna göra en ekonomisk behovsprövning och sedan fatta ett beslut utifrån denna utredning. Eller som Norabons ombud uttrycker det: Gör om och gör rätt.

Mer läsning

Annons