Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor om gräsklippning

Många ringer just nu till Bergslagens kommunalteknik, BKT, med anledning av att normalt klippta gräsytor i kommunen får växa igen.

Annons

– Det har varit en hel del samtal, bekräftar stadsträdgårdsmästaren Arne Tschentscher på BKT. Och vi har ju faktiskt en påtaglig minskning av klippning.

Mycket av Arne Tschentscher tid har på sistone gått åt till att svara på frågor om varför inte kommunala gräsytor klipps som tidigare. Lekplatser och centrala gräsytor klipps, men många andra ytor har nedprioriterats.

– Infarter och centrala ytor prioriteras precis som turistytor, säger Tschentscher. Andra ytor, som vid Marstrandshagen, Hitorp, Haga, Sunnanlid och Ås kommer att slaghackas med start efter midsommar. Och de som ringer godtar inte de här förändringarna med gräsklippningen.

Orsaken till den minskade klippningen är ekonomisk, enligt Tschentscher.

– Vi är fullt medvetna om att det är en påtaglig minskning, säger han. Och kanske har det gått för långt? Men det är upp till politikerna att utvärdera inför nästa budgetår.

Kommunalrådet Tom Rymoen (M) har inte själv fått några kommentarer kring den minskade gräsklippningen och förstår inte varför BKT måste dra ned.

– Nej, det är väldigt svårt att förstå förutsättningarna för BKT, säger Rymoen. Ena dagen ska de säga upp 26 personer och nästa dag handlar det bara om tio. Jag frågar mig varför de ska behöva säga upp. Vi har ju, som kommun, betalat in samma pengar varje år.

Tom Rymoen har förståelse för de invånare som tycker att man nått gränsen för hur det får se ut i kommunen.

– Självklart ska vi hålla det här på en acceptabel nivå, säger han. Och självklart måste vi se till att BKT får de rätta förutsättningarna. Men jag vill nog ha ett lite bättre underlag på hur bra BKT är på att optimera sina resurser. I år har vi ju inte haft några stora snöröjningskostnader och då borde ju resurserna till gräsklippning finnas kvar.

Mer läsning

Annons