Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsreceptet är bredden

Hantverk i långa rader, prova på, fika och mat att mätta magen med och övervägande solsken. Och mer än så. Inte undra på att folk trivdes på Larsmäss igår.

Annons
Dragplåster. Sångerskan Miriam Bryant lockade besökare att slå sig ner i slänten för musikalisk underhållning.

 – Jag tror det är mer folk än i fjol, det känns så, säger Torbjörn Pettersson där han står vid sekretariatet tillsammans med Per Fritzell och ser ut över folkhavet. Målet att nå mellan fem- och sju tusen besökare verkar redan vara på god väg hemma. Det känns bra för bygdegårdsföreningen som står bakom arrangemanget som samlar hela byn i förberedelserna.

– Hantverk med kvalité, lugnet och en familjär stämning på en otrolig plats. Den helheten tror jag är en bidragande orsak till populariteten, resonerar Fritzell.

– Och bredden, tillägger Pettersson. Här finns något för alla. Och i år känns det som vi fått ihop ett riktigt bra program som verkar gå hem.

Vid scenen förbereder sig sångerskan Miriam Bryant och somliga har redan tagit plats i slänten, medan andra fortsätter fynda bland de över hundra utställarna.

– Det är en stor bredd och mycket fint. Säkert kommer det inhandlas en del, min hustru har redan börjat, berättar Västeråsbon Karl-Axel Jakobsson som tar en titt på de gamla bilderna som finns utställda i en länga.

– Vi hörde för några år sedan talas om att det här skulle vara en så bra hantverksmässa och det var det. Nu är det andra gången vi är här.

För Annica Sahlmén från Fellingsbro

är det fest att få gå på Larsmäss.

– Varje år ska jag hit, det är tradition, och alltid hittar man något. Därborta ser jag något intressant, säger hon och drar vidare i vimlet.

Vissa yngre besökare roar sig med att testa jugger. Några andra återfinns i pysseltältet, som Ida Sandström med mormor Birgitta från Morskoga.

Hantverkarna trivdes också. Maria Eriksson från Tierp tyckte att affärerna gått jättebra, och hon såg redan fram emot kommande år på Larsmäss.

I Kerstin Lifhs hantverksstånd rådde produktion. Det tog slut på lila sjalar, då var det bara till att ta fram stickorna.

– Dessutom lockar det kanske lite fler att komma fram och se vad jag gör, säger hon som varit på plats på Larsmäss bortåt tio år.

– Om det går bra idag? Jodå, det går bra, mycket folk och väldigt trevligt är det.

Louise Löfquist från Fjugesta var på plats med mamma. I stor hatt, som storebror vunnit åt henne, stod hon och beundrade vackra stenar.

– Smycken och stenar är det vi köper. Det är jättemysigt här, så bra kvalité, slår mamma Lena fast.

I år var det traktorernas tur att ställas ut på mässan och givetvis var Roland Wennerström, Nora, en av dem som rullat dit några maskiner. Inte minst en ombyggd glänsande röd traktor med V8-motor från en personbil förutom två traditionella traktorer.

– Det är jättekul att vara med här, och de gamla grejerna drar alltid folk som blir lite nostalgiska av att se dem.

Larsmäss

1981 var första året Larsmäss arrangerades av bygdegårdsföreningen, men även förr i tiden arrangerades marknad i Järnboås när slåttern var avslutad och det var dags att så rågen.

Den marknaden gick dock så livligt till med fylla och slagsmål att den förbjöds av myndigheterna år 1884.

Roland Öster var den som tyckte det var dags att återuppliva marknaden vilket visade sig vara en god idé.

Som mest har Larsmäss haft runt 20 000 besökare. Senaste åren har antalet legat kring 6000.

Idag söndag fortsätter festligheterna vid Finnsjöstrand med musik av George Shaid och Lazy Roosters, hundparad och clownbesök med mera.

www.jarnboas.se

Mer läsning

Annons