Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från förråd till festlokal

VIKER. Efter ett enormt röjningsarbete med sju fulla containrar och ett flammande bål som varade i tre dygn har familjen Sjögren-Carlson förvandlat Fröjdeluckans gamla lada till en scen- och konstlada.

Annons
Rensat och klart. Ganska trötta efter allt arbete men lyckliga att det gått så pass bra är Carl-Oscar Sjögren, flickvännen Eva Agorelius och Eric Sjögren, här i scen- och konstladan som förut var fylld med bråte och saker ända upp till taket.

– Det var packat ända upp till taket, med bara en smal stig mitt i, berättar Eric Sjögren som tillsammans med sin bror Carl-Oscar Sjögren, mamma Yvonne Sjögren och pappa Roger Carlson lagt ned ett jättearbete med att rensa och rusta upp ladan. ”Vi är nog en ackumulerande familj”, som han uttrycker det.

– Vi har haft svårt att slänga saker, men nu har vi tränat upp oss, packat om och packat rätt, förklarar Eric som komponerar musik, spelar kontrabas och experimentell musik.

Efter fjolårets uppskattade allkonstverk med en vandring till västra Skrekarhyttans hyttruin ville Eric och Carl-Oscar ordna något i år igen, gärna med något mer.

– Då tänkte vi hur gör vi nästa år, och för att försöka få med hela familjen i det.

Tanken på en scen- och konstfest kom så småningom, och att röja ur ladan.

– Då hade vi ett mål också, men vi insåg nog inte hur mycket jobb det var.

Här låg mängder av bråte och skräp, uppblandat med fina saker och gamla barndomsminnen. Det blev en röjning som heter duga. All bråte åkte i sju containrar, varav en med miljöfarligt avfall som gick till återvinningen och sex som eldades upp på ängen med en brasa som varade i tre dagar. De barndomsminnen som familjen ville ha kvar sparades såklart.

Nu är ladan jättefin, med balkong, nytt golv, utekök och mycket annat. Hela familjen har hjälpts åt.

– Det hade inte gått utan oss alla, och pappa är ju en riktig arbetsmaskin.

I helgen invigdes ladan med en två dagar lång scen- och konstfest med musik, performance, installationer, allkonstverk, workshops, utställningar och mycket annat.

– Först var tanken att ordna en konsert, men sen rullade det på, förklarar Carl-Oscar som regisserar och har teatergruppen Drift, en av arrangörerna. Det är ett stort arrangemang med mycket arbete bakom och de har jobbat minst en månad inför premiären. Ju mer premiären närmat sig desto fler har kommit och hjälpt till. Och trots att de inte marknadsfört sig med annat än mun till mun-metoden, sociala medier och hemsidan hade de i stort sett utsålt båda dagarna.

Nästa evenemang i ladan blir Ljusstråk då Eric och Henrik Javette bjuder på något de kallar ”Skogskraut”. På frågan om det blir någon scen- och konstfest nästa år igen svarar Carl-Oscar:

– Det blir självklart ja, om moderskeppet och faderskeppet instämmer.

Läs mer på frojdeluckan.wordpress.com/

Mer läsning

Annons