Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kakaoböna till kaka

Han har rest från Hawaii till ett novembergrått Nora för att undervisa om sin stora passion. Med elever från hela Sverige lär Nat Bletter ut chokladtillverkning från grunden – från kakaoböna till chokladkaka.

Annons
Nat Bletter, botaniker och chokladtillverkare från Hawaii, lär elever vid Chokladskolan i Nora att göra choklad från grunden. Här provsmakar de olika sorters kakaobönor.

Nat Bletter är botaniker med en stor passion för choklad. Hemma på Hawaii driver han en chokladfabrik. Han ger också kurser i hur man med enkla medel och i liten skala kan tillverka choklad från grunden.

De flesta köper färdigt

– De flesta chokladtillverkare, stora som små, köper in färdig choklad som de smälter ner, smaksätter och formar om. I dag finns bara en chokladfabrik i Sverige som tillverkar choklad hela vägen från kakaobönor. Därför är en sådan här utbildning unik, säger Ingela Svedbro på Chokladskolan.

– I USA är det trendigt att rosta och mala egna bönor. Då kan man lyfta fram unika smaker som stora tillverkare arbetar bort. Deras choklad måste smaka likadant varje gång, för små tillverkare är variationerna tvärtom en fördel, säger Nat Bletter.

Det var när en av Ingela Svedbros elever började intressera sig för hans utbildningar i New York som Ingela i stället bjöd in honom till Nora. Det är första gången Nat Bletter håller kurser i Europa och ett 20-tal elever från hela Sverige får i veckan prova att med hans metoder och några hemmabyggda maskiner lära sig att rosta, skala och knåda kakaobönorna till choklad. Kursdeltagarna får också provsmaka kakaobönor och choklad från hela världen.

– Det är otroligt spännande att få uppleva vilka stora skillnader det är i smakerna, säger Maria Wand.

– Det här är ett spännande sätt att vidareutveckla sin verksamhet och försöka ligga steget före, säger Anders Laby, nybliven svensk mästare i pralintillverkning som i dag köper färdig choklad som han tillverkar sina praliner av.

Har egna kakaoträd

Jenny Eknor, som är den enda lokala kursdeltagaren, jobbar inte alls med choklad i dag.

– Jag jobbar med dans, och jag tycker om att äta choklad. Sedan har min familj ett hus i Togo där vi bor i perioder. Vi har köpt en bit mark som vi har planterat ett 20-tal kakaoträd på, berättar hon.

Jenny kontaktade Chokladskolan för flera år sedan för att höra just hur man kan ta vara på kakaobönorna och tillverka choklad från grunden.

– Att det sedan kommer en sån här kurs till Nora är rena lyckträffen för mig. Det var bara att anmäla sig direkt.

Fotnot: Nat Bletter gästföreläser under sitt Sverigebesök också vid restauranghögskolan i Grythyttan.

Odlar choklad. Jenny Eknor odlar egna kakaoträd i Togo, och vill lära sig hur hon ska ta rätt på kakaobönorna.
Stora variationer. Genom att prova kakaobönor från olika delar av världen, tillsammans med choklad gjord av bönorna, känner kursdeltagarna de stora variationerna.

Mer läsning

Annons