Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franska ungdomar lär engelska i Nora

Karlsängskolan har haft elever från franska Lyon på besök i Nora. Eleverna har bland annat deltagit vid firandet av nationaldagen.

Annons
Tränar engelska. En grupp franska utbytesstudenter omgivna av sina svenska vänner Saga Göthlin (till vänster), Lina Wester och Linnea Butchert (till höger)

De 24 elever som den senaste veckan bott i familjer runt om i Nora har läst engelska i två, tre år och deras lärare sökte ett utbyte med en svensk skola för att låta eleverna träna.

– De har bott hemma hos mina franskaelever på Karlsäng och hos andra som velat delta i utbytet. Eleverna har mejlat till varandra innan de träffades, säger Ewa Turesson.

– Förutom vår skola har vi bland annat visat upp Örebro slott, Järlesåns naturreservat, och nationaldagsfirandet vid Bryggeriet.

De franska eleverna säger att de tycker att Nora är fint, men att den gamla trähusbebyggelsen är annorlunda mot hur det ser ut hemma i deras byar och städer utanför Lyon. I skolan är de överraskade att se ämnen som hemkunskap och slöjd, det finns inte på deras eget schema. De är inte heller vana vid att läraren tilltalas med förnamn.

Lina Wester och Linnea Butchert har bjudit sina franska vänner på Noraglass, och hoppas så småningom få besöka deras hem och skola. Det är i så fall en resa som eleverna själva måste jobba ihop pengarna till.

– Men det vill vi självklart göra, säger tjejerna.

Mer läsning

Annons