Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i Järnboås

När Järnboåsborna samlade sig i projekt Järnkraft blev det full fart framåt. På ett år har projektet genomfört mycket, och inom ett år till räknar man med att ha en butik i byn igen och med att bygget av nya seniorlägenheter ska vara i gång.

Annons
Jan Forslund och Kristina Dybeck mitt emellan den tomt i Järnboås där äldreboendet är tänkt att byggas och den del av skolan (längst till vänster i bild) där byborna som bäst planerar för öppnandet av en servicebutik.

En arkitekt skissar nu på förslag för det lägenhetsbygge i Järnboås som projektgruppen planerar tillsammans med kommunens utvecklingsbolag.

De 20 kooperativa hyreslägenheterna och tio vårdplatserna är framför allt är tänkta för de äldre bybor som vill sälja gård eller hus men ändå kunna bo kvar i byn.

– I en enkät sa 80 procent av dem som svarade att de var intresserade av den här typen av boende. När arkitektens arbete presenteras i början av februari blir det skarpt läge. Då krävs mer bindande anmälningar för att bygget ska bli av, berättar Jan Forslund, ordförande för projekt Järnkraft.

De nya bostäderna är tänkta att ligga mitt emot Järnboås skola. Skolan, där även förskola och hemtjänst finns, är samlingspunkten i byn.

Här planerar projektgruppen för en servicepunkt som ska innehålla en butik. Ett bolag är under bildande och erbjudande går ut till folk i bygden om att teckna aktier.

– Vi har intressenter som vill driva butik med kioskutbud och med möjlighet för byborna att få matkassar levererade någon gång i veckan. Förhoppningen är att det ska vara öppet till sommaren, säger Jan Fors-lund.

Kristina Dybeck, samordnare för Järnkraft, berättar också om planer på kafé och ombud för apotek och systembolag.

– Landstinget har visat intresse för att komma med sin mobila tandvårdsenhet och på sikt kanske distriktssköterska. Kanske kan vi få hit exempelvis en frisör och en bankrepresentant någon dag eller halv dag i veckan, säger hon.

Projektgruppen räknar med 950 invånare i Järnboåsbygden, 200 av dem bor i Hällefors kommun men hör till upptagningsområdet för skolan. Genom bygdemöten och en enkät har invånarna fått tala om vad de vill ha ut av projektet. Hittills har 150 personer engagerat sig, gamla som unga och nyinflyttade sida vid sida av dem som bott länge i byn.

– Vi har kommit närmare varandra och fått en gemensam framtidstro, säger Jan Forslund.

– Det här är första gången det tas ett samlat grepp. Tidigare är det enskilda sakfrågor som engagerat folk, som friskola, jakt eller fotboll. Nu samlar vi bygdens föreningar, företag och boende och jobbar tillsammans, säger Kristina Dybeck.

För att kunna fortsätta har Järnkraft sökt Leaderpengar för ytterligare två år. Den ansökan ska behandlas i början av året. Tanken är att ytterligare marknadsföra Järnboås som en bra ort att flytta till eller att besöka.

Särskilda insatser planeras för att locka holländare som vill flytta till Sverige, och med nya pengar planeras bland annat en utställning på Hollands största emigrantmässa i Utrecht i februari.

Mer läsning

Annons