Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal ljusceremoni - nytt för Järnboås

En tysk tradition har gjort entré i Järnboås. En festival till minne av Sankt Martin blev här till en gemenskapskväll för familjer.

Annons
Ljus i mörkret. Barn i olika åldrar gjorde fina och färgglada lyktor som sedan lyste upp skolgården. En tysk Sankt Martinsfest i miniformat.

Tre tyska barnfamiljer bor numera i Järnboås och det är de som tagit initiativet till Sankt Martinsfesten.

– Jag har växt upp med den här traditionen och man ordnar fortfarande sådana fester i Tyskland, berättar Kathleen Wickenhäuser.

Ett 20-tal barn med familjer kom till skolans matsal i tisdags kväll. Först fick de höra lite om traditionen.

Sägnen berättar att den romerske soldaten Martin med sitt svärd delade sin mantel och gav halva till en tiggare. Soldaten utnämndes till biskop, och helgonförklarades efter sin död. Minnet av Sankt Martin firas med gåsamiddag och ljusfest och innebörden är att man ska dela med sig.

– Barnen går runt från hus till hus med tända lyktor och sjunger, det är festival med musik och en utklädd Sankt Martin. Men här gör vi det i mindre format, säger Kathleen.

– Det är roligt att de delar med sig av sin tradition, säger Ingrid Johansson från föräldraföreningen.

När alla var klara med sina lyktor av mjölkkartong och färgglada ark gick de ut i mörkret. Där försökte de sjunga med i Martinssångerna som översatts till svenska och den glimmande paraden ringlade över skolgården.

Sedan blev det korvgrillning och fika.

Pyssligt. Emilia Tengelins lykta går i blått, lila och rosa. I bakgrunden syns initiativtagaren Kathleen Wickenhäuser i rödrandigt.

Mer läsning

Annons