Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåvor säljs för 850 000

Med ett 30-tal frivilliga driver Bergslagskyrkan secondhandbutiken Gåvan. Förra årets sålde de kläder, möbler och saker för över 800 000 kronor.

Annons
Dubbelt generösa. Först skänken Noraborna kläder, möbler och prylar till Gåvan, sedan handlar de där för över 800 000 kronor på ett år.

Det är tolv år sedan Filadelfiaförsamlingen öppnade secondhandbutik i en källarlokal. Butiken växte och flyttade till Pigslottet, där köerna ofta ringlade långa vid öppningsdags på lördagsförmiddagarna. När Betel- och Filadelfiaförsamlingarna gick ihop behöll de Filadelfiakyrkan som kyrklokal och butiken flyttade in i gamla Betelkyrkan på Brunnsgatan. I fjol såldes där kläder, möbler och annat för 850 000 kronor.

– Vi är fantastiskt glada både åt allt vi får skänkt och åt att Noraborna handlar så att vi kan skänka pengarna vidare. Dessutom gör vi en miljöinsats då sakerna återanvänds, säger Britta Ericsson.

En del av intäkterna går tillbaka till fastigheten, men större delen skänker församlingen till behövande världen över. I fjol gick pengarna bland annat till gatubarn i Brasilien, leprasjuka i Indien, församlingens fadderbarn i Uganda och Indien samt till akuta insatser vid katastrofer.

– Hälften av överskottet från Gåvan skänker vi direkt till PMU (pingstmissionens utvecklingsarbete). Dit skänker vi också de kläder vi inte kan sälja själva, berättar Björn Söderberg.

Församlingen har ett 30-tal frivilliga som arbetar i butiken dels med att ta emot, sortera och prismärka gåvorna dels med att sälja och servera fika på lördagarna. Under de fyra lördagstimmar som butiken är öppen säljer de i snitt för 20 000 kronor.

Marianne Lindén och Inger Edström är lite av stamkunder. På Gåvan har de både lämnat in det de själva gallrat ur och gjort nya fynd.

– Mitt bästa fynd är nog en jättefin vinterjacka för 35 kronor, eftersom jag haft butik så vet jag att den kostat betydligt mer som ny, berättrar Marianne Lindén.

Kö. Det är inte många butiker i Nora som kan skryta med den kö Gåvan har inför varje öppning.

Mer läsning

Annons