Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam kraft kan stärka Gyttorp

Målet är att stärka bygden, skapa engagemang och gemenskap. Gyttorps byalag och Hyresgästföreningen går ut på bred front för att få invånarna med sig.

Annons
Tillsammans. Med gemensamma krafter blir mycket möjligt framhåller Enar Moberg, Ingrid Dahlin, Lena Lindén, Carl-Eric Larsson, Peter Johansson och sittande Ulrika Johansson.

En mindre arbetsgrupp har samlats i Byalagets lokal mitt i centrum. Ulrika Johansson är en drivande kraft i arbetet som nu startar för att skapa en mer levande bygd. Föreningen är initiativtagare, men Ulrika passar samtidigt på att göra ett skolarbete i sin utbildning till hälsovetare på universitetet.

– Bland annat ska en enkätundersökning genomföras. Tanken är att kunna skapa en helhetsbild av hur invånare upplever bygden utifrån olika frågor och perspektiv, säger Ulrika.

Enkäten frågar bland annat vad det finns att vara stolt över i Gyttorp, om säkerhet, om det är rent och snyggt, hur service fungerar och vilka önskemål som finns. Drygt 300 personer får utskicket med frågorna.

– Så många hushåll har vi här ungefär. Invånarantalet ligger på drygt 660 personer, säger byalagets ordförande Enar Moberg.

Att försöka engagera och aktivera byborna ser han som nödvändigt.

– I stället för att gnälla kan man ge sig ut på gator och torg och göra något själv, se vad som händer. En bygd där folk inte engagerar sig är en död bygd. Nu vill vi veta vad människor verkligen vill, säger Enar.

Carl-Eric Larsson nickar instämmande.

– Ska man se krasst på saken handlar det om ortens överlevnad.

Enkäten blir en språngbräda. Den skickas ut i dagarna och mottagarna har ungefär en månad på sig att svara.

– Vi skickar ut en påminnelse efter halva tiden. Svaren lämnas in till Handlaren i byn, säger Ulrika som hoppas att alla tar sig tid att tänka efter och ge sina synpunkter.

Att det är svårt att få människor att engagera sig är ett faktum. Många säger att det är just tiden som fattas.

– Nja, det är aldrig fråga om tid egentligen, utan om intresse, säger Enar.

Ulrika hoppas på stort gensvar från bybor i alla åldrar.

– Behoven är olika. Viktigt att alla är med. Barnfamiljerna till exempel, tryggar vår framtid.

Kommande steg är att ordna ett stormöte.

– Målet är att få igång arbetsgrupper. Fortsätta spåna idéer, säger Ulrika.

Tillsammans blir man stark, har större möjligheter att påverka utvecklingen. Att vara glesbygdsbo ställer krav.

– Vi måste försöka rädda och utveckla den lilla service vi har kvar. Men det kräver engagemang, säger Enar.

Med i kulisserna finns även Länsbygderådet i Örebro län som jobbar för att hela Sverige ska leva. Ytterligare ett steg i arbetet kan bli att en lokal utvecklingsplan blir verklighet.

– Det här är ett allra första steg. Jag hoppas det blir många fler, säger Ulrika.

Stolthet. Det finns många positiva sidor av Gyttorp att plocka fram och utveckla, framhåller Ulrika Johansson som är en drivande kraft i arbetet med att få byns invånare på fötter. Steget mot utvecklandet av en handlingsplan som ska stärka det lilla samhället är taget.

Mer läsning

Annons