Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gitarrmusik från 60-talet

Både far och son brinner för gitarrmusik från 60-talet.
I november ska de spela ihop för första gången inför en större publik, på en gitarrfestival de själva arrangerar i Nora.

Annons
Festival på gång. Jonas och Mats Henriksson spelar gitarrmusik från 60-talet. I slutet av november arrangerar de en festival för den här typen av musik i Nora.

– Det är en idé jag har haft länge – att göra en konsert med 60-talets gitarrmusik i Nora. Men det har varit lite svårt att hitta ett datum där alla jag ville ha med kan spela samtidigt, berättar Mats Henriksson.

Nu är i alla fall församlingshemmet bokat sista lördagen i november. Fyra gäng gör fem stycken entimmesspelningar under eftermiddagen och kvällen, dessutom blir det kaffeservering.

De som spelar är, förutom Mats Henriksson själv och sonen Jonas, det nya unga bandet The Skylines samt de mer erfarna musikerna Markku Julin från Töreboda och Lars-Göran Vinger från Örebro.

Musiken är gitarrinstrumental musik från 1960-talet, musik som framförts av The Spotnicks, The Shadows, The Ventures och Duane Eddy.

– Musikstilen är den samma under hela kvällen. Men vi är fyra gäng med fyra olika stilar och personliga tolkningar. Någon fokuserar på de lugna låtarna, någon på de snabba och någon annan spelar lite jazzinfluerat, berättar Mats.

– Men i stort kan man säga att det här är en ren, klar, enkel och melodiös musikstil. Det gäller att spela så enkelt som möjligt, då det låter bäst.

Själv blev Mats Henriksson förtjust i The Spotnicks när han var åtta år. Han fastnade för deras musik och har sett dem spela ett 15-tal gånger. Själv spelade han också i band en kort period innan det rann ut i sanden.

– Egentligen var det först för tio år sedan som jag tyckte att det blev riktigt roligt att spela gitarr själv. Det var när jag via internet började få kontakt med andra som delar samma intresse för den här musikstilen. Vi kunde diskutera, lyssna på varandra och dela bakgrunder.

Sedan dess har han också spelat ute några gånger, bland annat på träffar med The Spotnicks fanclub.

Sonen Jonas, 11 år, började spela gitarr när han var sju. Till hans elvaårsdag köpte Mats delar och byggde en kopia av den gitarr som Bo Winberg i The Spotnicks har. Jonas lyssnar på musiken och lär sig spela på gehör.

– Jag tycker att det är roligt att lära mig nytt hela tiden, säger han.

Han tar gitarrlektioner för en privat lärare. Spelat inför publik har han bara gjort på någon avslutning i skolan och inför vänner och bekanta tidigare.

Men nu har Mats och han bland annat bokat in sig på en gitarrkaraoke-kväll i vinter, och spelningen på församlingshemmet ser Jonas fram emot.

Mer läsning

Annons