Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafik i många olika tekniker

Grafik i en mängd olika tekniker bjuder Örebro läns grafikgrupp på i konsthallen i Nora. På lördagen hölls vernissage där konstnärerna fick möta sin publik.

Annons
Lena Bergqvist är den enda av grafikutställarna som är från Nora. Hon har gått kurser i grafikverkstaden under några år.

– Hej. Minns du mig?

Norakonstnären Sören Eriksson har arbetat som bildlärare i många år och när han besökte grafikutställningen under lördagens vernissage upptäckte han att en av utställarna är en gammal elev. Och visst minns Lotta Schortz högstadiets bildlektioner i början av 1980-talet.

– Jag tror att vi fick prova på grafik med torrnålsplast någon gång, säger hon.

I dag jobbar Lotta Schortz själv med bild och barn, på en Reggio Emilia-förskola. Sitt grafiska skapande bedriver hon i grafikgruppens verkstad där utrustning finns för att använda en mängd olika grafiska tekniker. I verkstaden bedrivs också en hel del kursverksamhet.

– Man behöver lära sig en hel del teknik för att kunna jobba med grafik, säger Lena Bergqvist från Nora som gått på grafikkurser i flera år och som nu visar sina grafiska verk på hemmaplan för tredje gången på kort tid. Hon ställde ut för första gången i samband med Ljusstråk i höstas.

– Grafikär härligt att jobba med. De är fullt av överraskningar och aha-upplevelser, säger Lena Bergqvist.

Hon får medhåll av Mirjam Lidén, som varit med och hängt utställningen.

– Det är mycket lättare att överföra den bild man har i huvudet när man målar, än när man jobbar med grafik. Grafiken blir aldrig heller likadan vid ett första tryck som vid ett andra eller tredje, säger hon.

Kultursekreterare Elin Sörman säger att grafikgruppens utställning blir lite extra spännande av att det är så sällan det hänger en utställning med enbart grafik i konsthallen i Nora.

– Det är alltid roligt att ställa ut i Nora. Här finns en så kulturintresserad publik, säger Lotta Schortz.

Lotta Schortz träffade sin gamla bildlärare från högstadiet på vernissagen i Nora, och hon minns att hon fick prova på grafik med torrnålsplast under hans lektioner.
Utställningen med Örebro läns grafikgrupp bjuder på grafik i en mängd olika tekniker.
Kontraster. Berit Berleus

Mer läsning

Annons