Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar känner sig överkörda

De boende på östra sidan av Heimdalsvägen protesterar mot den nya detaljplanen för Trängbo camping. Redan i dag står husvagnarna närmare än tillåtna 25 meter från tomtgräns. Tio meter från gränsen blir på tok för nära, tycker de.

Annons
För tätt? Det är området mellan husvagnarna högst upp och villatomterna som grannarna tar strid om inför en utvidgning av Trängbo.

–Vi för två diskussioner med kommunen. Den ena handlar om den befintliga detaljplanen som kommunen inte följer. Den andra handlar om den nya detaljplan som ska upp för beslut i kommunstyrelsen på onsdag, säger Ian Fredén.

Inför den aktuella detaljplaneändringen har kommunen hållit informationsmöten och samråd med närboende.

– Vid första mötet fylldes hela församlingshemmet med folk, berättar Johan Wass.

Efter det mötet lämnades en protestlista in med 80 namnunderskrifter från grannar som inte vill att campingen ska växa in mot bostadsområdet.

– Det handlar om att vi ska kunna samsas och bo här både villaägare och campinggäster, säger Åsa Lindahl.

I dag hör hon och hennes grannar mycket av vad som sägs vid husvagnar och förtält.

– Det här är inte som att bo granne med en annan villaägare, för de går in och stänger om sig på kvällarna och åker till jobbet på dagarna. På en camping är det semester hela sommarhalvåret, och många lever större delen av sitt campingliv utomhus.

När grannarna granskade förslaget till ny detaljplan upptäckte de att den gamla detaljplanen inte följts på många år.

– I den står det att det ska vara 25 meter från tomtgräns till närmaste husvagn. Vi har runt 15 meter i dag, säger Johan Wass.

Han har upplevt att även campinggästerna tycker att det blir för tätt.

– Barnen har bland annat sagt att det känns som att camparna inte gillar när de hoppar studsmatta och leker ute i vår trädgård, säger han.

När grannarna krävt att kommunen upphör med överträdelsen av nuvarande detaljplan upplever de att de bollas runt utan att få något svar.

– Utan svar från kommunen kan vi inte ta frågan vidare och överklaga till länsstyrelsen, säger Ian Fredén.

Över huvud taget tycker grannarna på Heimdalsvägen inte att kommunen verkar vilja lyssna på dem.

– De hade bestämt sig för sin utvidgning, och allt var redan klart när de träffade oss för första gången, säger Johan Wass och får medhåll av sina grannar.

– De väljer att köra över oss för att få in ett par husvagnar till här över sommaren , säger Åsa Lindahl.

– Jag önskar att de åtminstone kommit hit och ställt sig i trädgården och tittat och lyssnat på hur vi har det först.

Så här har det sett ut och fungerat sedan 1980-talet när dagens dateljplan antogs menar Nora kommun, som inte anser att man gör något fel vid Trängbo i dag.

– Det som står i detaljplanen är att området närmast villatomterna inte får bebyggas eller användas för parkering. Vi menar att det används för camping och att det är i överensstämmelse med den detaljplan som gäller , säger kommunchef Jan Norlund.

När det gäller den nya detaljplanen sa Solveig Oscarsson efter diskussionen i samhällsbyggnadsutskottet att politikerna vill gå vidare och utveckla Trängbo, och att detaljplanen handlar om mycket mer än den flyttade gränsen mot Heimdalsvägen. I förslaget finns en bullervall på en meter mot villatomterna, men den anser inte grannarna gör någon skillnad.

Efter dagens behandling i kommunstyrelsen ska detaljplanen vidare till fullmäktige i början av juni.

Mer läsning

Annons