Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar tar strid mot satsning

Det är inte alltid bergsbruket möts av applåder. En bergtäkt i Skrekarhyttan utanför Nora, står i centrum för en grannkonflikt sedan en grupp Vikersbor motsatt sig projektet, som skulle ge bygden en handfull arbetstillfällen.

Annons
Markägaren Erik Persson hoppas att det gamla diabasbrottet ska leva upp igen och ge ny sysselsättning i bygden.

Stefan Sädbom, projektledaren för Bergskraft, är entusiastisk över planerna på att återuppta det gamla diabasbrottet i Skrekarhyttan. Bergskraft har hjälpt till med att analysera fyndigheten.

– Det här är vad Bergskraft är till för, säger han, att hjälpa fram bergsbruket som en ny näring i regionen.

Det är flera år sedan Erik Persson och Jenny Ennerdal fick frågan om att bryta diabas på sin mark. Nu har de träffat avtal med norska Larvik Granite, som vill börja bryta den blanksvarta, hårda, sega bergarten som används till gravstenar, köksinredning, monumentsocklar och fasadplattor.

Grannarna informerades om planerna våren 2008. Nu ligger ärendet för avgörande hos länsstyrelsen.

I samma område stoppade miljödomstolen för några år sedan en utökad brytning i en bergtäkt. Planerna motarbetades hårt av en grupp grannar. Domstolen såg inga problem med vare sig täktens läge eller den tänkta verksamheten, men ansåg att trafiksituationen på länsväg 243 vid infarten till Karlskoga var skäl för avslag.

Nu upprepas konflikten när diabasbrottet planeras.

Erik Persson är inte själv den som nu söker tillstånd att bryta diabas. Han upplåter som markägare fyndigheten till Larvik Granit.

Han är också granne med dem som motarbetar projektet, och tycker att det är tråkigt att några i byn anser sig kunna bestämma vilka verksamheter som är fina nog att få finnas där och inte.

– Jag uppfattar dem som leder protesterna som en liten högljudd grupp. Men jag tror att det finns en stor tyst opinion som tycker att det här är positivt eller som inte bryr sig därför att de inte tycker att det påverkar dem.

Erik Persson och hans familj lever på eget företagande i Skrekarhyttan. De har skogs- och jordbruksverksamhet och Jenny Ennerdal bedriver veterinärverksamhet.

– Ett par av dem som är med och protesterar mot bergtäkterna är kommunpolitiker, som gått till val på att de vill ha hit företag, boende och samhällsservice. De säger att de vill utveckla landsbygden, men det verkar bara gälla vissa utvalda verksamheter och så länge det inte är där de själva bor. Det känns inte seriöst, säger Erik Persson.

Stefan Sädbom tycker att konflikten illustrerar en kärnfråga för bergsbruket.

– Det här handlar om en viktig stödnäring för landsbygden, säger han. Men för mig är principen ännu viktigare: Ska Bergslagen inte ägna sig åt näringsverksamhet i framtiden som kan innebära buller och transporter eller inte?

– Det här handlar om i vilken riktning regionen ska utvecklas.

Mer läsning

Annons