Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för diabasbrytning

Nu har länsstyrelsen gett klartecken till diabasbrytning i Skrekarhyttan. Men det var först efter att mark- och miljödomstolen gav länsstyrelsen bakläxa och rev upp det förra beslutet.

Annons

Det är ett steg närmare diabasbrytning i Skrekarhyttan. Tillståndet löper i knappt 25 år, och medger brytning av två miljoner ton berg med maxuttag på 100 000 ton per år. Men tillståndet är också omgärdat med en rad villkor. Beslutet är överklagningsbart och har därför ännu inte vunnit laga kraft.

Processen har varit långdragen, uppemot fyra år med utredningar, beslut och överklaganden. Norska bolaget Larvik Granite AS ansökte redan 2010 om att bryta diabas i Skrekarhyttan, och överlät sedan projektet på Askbacken AB som drivs av markägarna Erik Persson och Jenny Ennerdal.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation avslog först ansökan. Men mark- och miljödomstolen gav länsstyrelsen bakläxa och rev upp avslagsbeslutet. Länsstyrelsen hade utgått från värsta tänkbara scenario, inte gjort en tillräckligt allsidig bedömning, och ålades av domstolen att ompröva beslutet.

Askbacken har för avsikt att bryta diabasen med linsågningsteknik, att såga ut blocken. Diabas – svart granit – är stenhårt och segt och används till allt från heminredningar till gravstenar.

Mer läsning

Annons