Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvbolag släpper Timansberg

Botnia Exploration släpper jakten på sällsynta jordartmetaller vid Galtabogruvorna i Timansberg och Lövnäs i Stadratrakten. Halterna når inte upp till de nivåer bolaget anser vara intressant för att gå vidare med ytterligare undersökningar.

Annons

Det visar de analyser som bolaget gjort. Under sommaren har de utfört så kallade blockletningar vid de gamla övergivna gruvområdena och analyserat fynden. Men halterna av de mycket dyrbara sällsynta jordartsmetallerna visade sig vara för låga.

– Det är inte tillräckligt höga halter för oss, och det är ju lite tråkigt, konstaterar Bengt Ljung, vd för prospekteringsbolaget Botnia Exploration AB. Däremot har bolaget ett annat intressant projekt med sällsynta jordartsmetaller i Bergslagen på gång.

Diamantborrning

– Där har vi gått vidare med diamantborrning, berättar Bengt Ljung som i nuläget inte vill avslöja var fyndplatsen ligger.

Bolagets huvudsakliga prospekteringar är guld i norra Sverige, och vid sidan av sällsynta jordartsmetaller även volfram. Strax norr om kommungränsen, ovanför Grängshyttan i Hällefors kommun ligger Skropsjöåsen. Där har bolaget nyligen fått ett undersökningstillstånd beviljat av Bergsstaten på ett 88 hektar stort område för att leta volfram.

Utmålsområde

– Det är ett gammalt utmålsområde där vi vet att det finns volfram, förklarar han.

Nu har bolaget översatt den gamla geologiska rapporten till engelska och jobbar på att hitta internationella kontakter som kan vara villiga att gå med i volframprojektet. Vid Yxsjöbergstrakten finns redan ett relativt modernt verk som går att använda till att utvinna volfram, förklarar han. Dit är det inte mer än fyra–fem mil räknat från Skropsjögruvan, menar han.

– Och det är höga priser på volfram.

Mer läsning

Annons