Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunillas förslag tände inget ljus

Medborgarförslaget om gatubelysning utredas av BKT våren 2011. Men sedan har ingenting hänt.

Annons
Gunilla Nielsen och hunden Molly träffar på Ingalill Israelsson med hunden Izor på promenaden i Dalsta. Gångstråket är väl använt av de boende i området men på kvällstid är det kolsvart och kräver ficklampa, berättar Gunilla.

I december 2010 lämnade Gunilla Nielsen in ett medborgarförslag till Nora kommun gällande bristen på gatubelysning på gångvägen mellan Dalstavägen och Heimdalsvägen i Dalsta i Nora.

I februari 2011 svarade avdelningschefen på gata, park och idrott vid BKT – Bergslagens kommunalteknik – att de skulle utreda om det var möjligt att lysa upp gångstråket. Utredningen skulle ske under våren 2011 och bland annat innehålla kostnadsförslag för eventuellt investeringsbeslut. Därmed ansåg kommunfullmäktige att Gunilla Nielsens medborgarförslag var besvarat.

I juni 2011 skickade Joakim Eriksson – avdelningschef på gata, park och idrott – ett kostnadsförslag till kommunstyrelsen i Nora angående hur mycket det skulle kosta att genomföra Gunilla Nielsens medborgarförslag. Enligt Joakim Eriksson skulle det skulle kosta 60 000 kronor att investera i fem stycken nya lyktstolpar längs med gångvägen. Dessa fem gatlampor skulle sedan förbrukar 1 000 kilowattimmar per år.

Men fortfarande, nästan tre år senare, är gångbanan mellan Dalstavägen och Heimdalsvägen obelyst.

– Varje år lämnar Bergslagens kommunalteknik in förslag på investeringsbeslut till oss. De har nog prioriterat andra investeringar framför detta, säger Noras kommunchef Jan Norlund.

Kommunfullmäktige i Nora har under de senaste åren beslutat att 500 000 kronor per år ska användas till just gatljus. I huvudsak har avsikten varit att byta ut gammal belysning mot mer energieffektiv för att spara både energi och pengar, berättar Jan Norlund.

Kommunchefen konstaterar att om investeringen enbart handlar om 60 000 kronor borde detta kunna rymmas inom de 500 000 kronorna.

– Huruvida det finns möjlighet att prioritera detta projektet i år får vi väl diskutera med BKT, säger Jan Norlund.

Gunilla Nielsen tycker att det är dåligt att ärendet inte har kommit längre.

– Det kan väl inte vara så svårt. Det handlar ju bara om några hundra meter gatlysen, konstaterar Gunilla.

Hon berättar att vägen används flitigt av vuxna och skolbarn som tar sig mellan Stensnäs och centrum.

– Alla cyklar där, det är den naturliga vägen.

Alla angränsande gator har gatubelysning men just detta stråk saknar helt lampor och blir väldigt mörkt kvällstid, berättar Gunilla.

– Kommunen plogar vägen, så det är ju meningen att man ska använda den, konstaterar Gunilla.

Detta medborgarförslag är det första och enda som Gunilla har lämnat in till kommunen.

– Det verkar ju inte vara så stor idé eftersom det inte händer något, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons