Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagbydammen upp på öppet möte

Nu bjuder kommunstyrelsen in allmänheten till ett informations- och dialogmöte om Hagbydammen på onsdag kväll. Då kommer också tre olika åtgärdsförslag att presenteras.

Annons
Hagbydamm. Att bevara Hagbydammen som nu eller inte, det är en av frågorna när kommunen bjuder in till dialogmöte.

Något måste göras åt dammen, det har länsstyrelsen bestämt. Utredningen skedde för ett par år sedan. Dammen ligger i riskklass 1, berättar Eva Jonsson, förbundschef och ansvarig på Bergslagens Kommunalteknik, BKT. Det betyder fara för djurs och människors liv nedströms – om dammen skulle brista.

En konsult har nu tagit fram tre förslag till åtgärder som presenteras på dialogmötet på onsdag på Hagby ängar.

Ett förslag är att behålla dammen som nu och rusta upp hela dammanläggningen med byte av dammluckor med mera. Det är också det dyraste förslaget och beräknas kosta kommunen runt tio miljoner kronor. Ett annat alternativ är att sänka vattennivån två meter och därmed komma ned i en lägre riskklass där kraven inte är lika stränga. Det tredje förslaget är att ta bort dammen helt, att återgå till en å men behålla några vattenspeglar. Det skulle kosta runt fem miljoner, inräknat de fiskevårdsbidrag som går att söka.

Mötet är kanske främst tänkt för de boende runt omkring, men alla är välkomna, berättar Solveig Oscarsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Det är fritt fram att ställa frågor och komma med synpunkter. Politikerna kommer sen att ta med sig synpunkterna när de beslutar om vad som ska göras med dammen.

Läs mer på nora.se

Hagbydamm. Länsstyrelsen har bestämt att något måste göras åt dammen.

Mer läsning

Annons