Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hålet i gatan fällde Evas dotter 

Evas 15-åriga dotter körde ner i ett 13 centimeter djupt hål i vägbanan, for omkull och skadade både ben, kläder och moped. Familjen har bett om ersättning för skadorna, men BKT anser sig inte ha gjort något fel.

Annons
Här körde Evas 15-åriga dotter ner i ett hål i gatan med sin moped i november.

Körkortet var bara en månad gammalt när Eva Anderssons 15-åriga dotter en kväll ringde hem och berättade att hon hade kört omkull. Framhjulet hade sjunkit ner i ett 13 centimeter djupt hål i gatan, moppen tvärstannade och 15-åringen for av.

– Jag tog mig dit så fort jag kunde. Hon hade fått hjälp till sidan av vägen, och satt där i regn och mörker med trasiga kläder, repad moppe och ont i bland annat en arm och ett ben, berättar Eva Andersson.

Familjen tog sig till akuten, där det konstaterades att flickan var blåslagen men inte hade brutit något.

– Ändå hoppade hon på kryckor i en vecka innan hon kunde stödja på foten igen.

Tillsammans med sin mamma och pappa har 15-åringen skrivit till Bergslagens kommunalteknik (BKT) och krävt ersättning för byxor, jacka, mobiltelefon och hjälm som gick sönder och behövde bytas ut, likaså för värdeminskning i form av repor och trasiga platsdetaljer på mopeden.

Men hittills har svaren varit negativa. BKT anser sig inte ha någon skuld i olyckan, som skedde strax utanför Statoilmacken på Älvstorpsvägen i Nora i mitten av november.

– Det här är en plats där vi vet att asfalten är tunn och där vi fått laga liknande hål tidigare. Det är dessutom en plats där vår personal passerar flera gånger dagligen mellan kontor och förråd. Därför är vi extra uppmärksamma just här, säger Erik Nilsson gatutekniker och försäkringshandläggare på BKT.

Får BKT kännedom om ett hål så säger han att det ska lagas eller sättas upp skyltar inom ett par timmar

– Eftersom det inte finns några anteckningar om ett hål i gatan där vid den här tidpunkten, så måste det ha uppstått väldigt hastigt samma kväll. Då är det svårt att säga att vi varit försumliga, menar Erik Nilsson.

Enligt honom får BKT in ersättningskrav från ett tiotal trafikanter i norra länsdelen varje år efter liknande olyckor. De senaste tio åren har bara ett par av dem godkänts.

– Det är vid tillfällen där vår personal känt till att det finns ett hål i gatan, men av olika anledningar bedömt att arbetet med att laga eller sätta upp en skylt kan vänta.

Eva Andersson tycker att det är nonchalant av kommunen att inte betala ersättning, åtminstone för att täcka familjens självriskkostnader. Men enligt Erik Nilsson kan BKT bara betala ut ersättning i de fall där det går att slå fast att man varit försumlig, och då måste den som kräver ersättning kunna visa att BKT känt till problemet.

Eva Andersson i Nora visar dotterns moped som blev sönderskrapad när dottern körde ner i ett hål i gatan i november.
13 cm djupt.
Hålet har, enligt BKT, uppstått hastigt samma kväll som 15-åringen körde ner i det.

Mer läsning

Annons