Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallors glas - 80 år i Nora

Hallors glas har funnits så länge människorna i Nora minns.Företaget har just firat 80-årsjubileum och familjen Karlsson har drivit det i 50 år.

Annons
Smidigt och lätt skär Anders Karlsson ut en backspegel till en bil, här med sin storebror Magnus Karlsson som avsynare.

Det råder ingen tvekan om vilket minne som etsat sig fast tydligast hos glasmästare Sture Karlsson under alla de 60 år han hållit på med glas. Den stora explosionen på Nitro Nobel i Gyttorp den 29 oktober 1964.

Inte en ruta var hel

– Jag stod vid disken och det var helt lugnt. Då small det. Det kändes som om hela disken lyfte från golvet, butiksrutan gick och sen det blev dödstyst efteråt, berättar Sture.

Men snart blev det full kaos. Telefonerna ringde i ett och det som mötte Sture när han kom till Gyttorp var i det närmaste att likna med en krigszon.

– Inte en ruta var hel, berättar han.

Tryckvågen från explosionen som krävde åtta människoliv hade blåst ut alla fönster i Gyttorp med omnejd. Skärvorna hängde i fönsterbågarna.

– Då blev det mycket jobb, det tog över ett år och vi tog in så mycket extrafolk vi kunde få från alla håll, berättar han.

Fritt yrke

Sönerna Magnus och Anders började i företaget efter skolan, och nu har Magnus hållit på i 30 år och Anders i 25. De trivs med yrket. Det är fritt och så får de träffa mycket folk, och det gillar de.

– Jätteskönt att få komma ut, säger Anders.

Höjdrädd får man inte vara berättar de. Men ibland kan det hända hisnande tillbud. Som inne i Måltidens hus i Grythyttan där Anders skulle upp 8–10 meter för att göra ett glasjobb. Byggställning nådde inte ut till glaset, så han byggde vidare med en stege horisontellt. Men stegen vek sig, och ställning där Anders stod tippade men slog emot en kant och blev stående snett utan att falla till marken.

– Då kittlade det till i magen, berättar Anders som lyckades ta sig ned oskadd.

Mycket nytt i branschen

Inom branschen händer det just nu väldigt mycket. Förr kunde det vara 90 procent glasbyten i fönster och tio procent annat, berättar Magnus. Nu är det tvärtom, med mycket inglasningar, uterum, vinterträdgårdar, bilrutor. Glasen har blivit tjockare och mer hållbara, och därför har glasbytena minskat.

– Och det kommer mycket tekniska nyheter ständigt, berättar Magnus.

Tänker inte sälja

Det har också blivit färre och färre små glasmästerier, som köpts upp av stora kedjor. Men familjen Karlsson tänker inte bli uppköpta, utan fortsätter som vanligt. Och de har mycket jobb.

– Rot-avdragen hjälper också till mycket, det är väldigt gynnsamt för kunderna, förklarar Magnus.

Här listar. Magnus Karlsson glas till en inglasning, med Anders Karlsson vid sin sida och Sture Karlsson i bakgrunden.
Snabbt skuret. Det tar inte långt tid för Anders Karlsson att skära ut en ny backspegel åt en kund som kom med den trasiga i handen.

Mer läsning

Annons