Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlaren som vill skapa mötesplats

Affären och skolan är bärande för bygdens överlevnad. Ann-Christin Pettersson brinner för landsbygden och nu blir hon den nya handlaren i byn.

Annons
Ann-Christin Pettersson ser fram emot öppningsdagen i mitten på maj då hon på heltid ska ägna sig åt affären i Järnboås som den nya handlaren.

Nyfikenhet och lusten att testa nya saker har fått Ann-Christin att kasta sig in i en helt ny yrkeskarriär.

– Jag har varit lantbrukare i många år, men nu står vi inför ett generationsskifte i familjen. Sonen tar över gården och jag har lust att göra något annat.

Ann-Christine har bott i Järnboås sedan 1975 och kände givetvis till att Järnboåsbygden AB som äger affärsrörelsen sökte en ny arrendator.

– Jag kontaktade styrelsen och sedan inleddes samtalen. På den vägen är det och nu öppnar jag 15 maj.

Leendet är stort när hon berättar.

– Vad som lockar mig? Ja, för det första är jag mån om och brinner verkligen för att affären finns kvar. Den, liksom skolan, är otroligt viktig för bygden. Om vi ska ha någon chans att få människor att flytta hit och att stanna är en basservice nödvändig.

För det andra känner Ann-Christin att det är spännande att göra något helt annat.

Kontrasten mot ett i mångt och mycket ensamt arbete på gården blir det stor skillnad.

– Jag är väldigt social också, tycker det är kul att träffa folk.

Att det blir mycket arbete är hon väl medveten om.

– Jag vet vad det innebär att vara egen företagare och entreprenör. Några åttatimmarsdagar är det inte frågan om. Men jag är inte rädd för att jobba eller ta i.

Ann-Christins förhoppning är att kunna utveckla verksamheten.

– Affären fungerar bra idag, men inget är så bra att det inte går att göra ännu bättre. Målet är att utöka öppettiderna bland annat.

Vi sitter i cafédelen intill butiken.

– Här skulle föreningar eller andra kunna ha mer möten och sammankomster. Min önskan är att kunna ha lokalerna öppna så mycket som möjligt. Jag vill att detta blir en naturlig mötesplats.

Närproducerat i så stor utsträckning som möjligt och ekologiskt är andra utgångspunkter.

– Utbudet är viktigt, men även servicen. Jag hoppas kunna få god kontakt med kunderna, att de talar om för mig vad de vill och om något behöver ändras.

Köptrohet är en viktig del för att verksamheten ska fungera. Boende i glesbygd har ett stort ansvar om service ska finnas kvar framhåller Ann-Christin.

– Visst är det så. Jag kan inte leva på att människor bara kommer för att köpa den glömda mjölken. Affären behöver stamkunder.

Hon har redan börjat nosa på sitt kommande arbete.

– Ja, jag har så att säga pryat, och även hoppat in och jobbat extra när det har behövts. Det känns riktigt bra. Nu ser jag fram emot att få öppna portarna.

Mer läsning

Annons