Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hänglås kan rädda husarkarbin

Kommunens gamla husarkarbin från 1874 går att rädda från skrotning. Häng upp den på väggen och lås fast den med ett godkänt hänglås. Då behövs varken säkerhetsskåp eller larm för flera tiotusentals kronor.

Annons

Det menar Claes Johansson som är säkerhetsansvarig för vapen vid Statens försvarshistoriska museer i Stockholm. Han reagerade när han läste artikeln om att kommunen tvingas lämna in husarkarbinen för att de inte hade råd med säkerhetsskåp och larm. Han tycker att det finns skäl att rädda karbinen.

– Det är kanske inget märkvärdigt vapen i sig, men för kommunen kan det ju vara det, förklarar han.

Claes Johansson har själv jobbat många år inom rikspolisstyrelsen och varit med och skrivit det regelverk som gäller för vapenförvaring och som polisen följer. Han anser att Örebropolisen bör ha upplyst Nora kommun om att den här möjligheten finns. Samtidigt kan reglerna vara svåra att förstå, menar han.

– Jag vill inte försvara polisen, men det är ganska sällan de här reglerna tillämpas och bestämmelserna är inte lätttillgängliga.

Huvudfrågan är huruvida husarkarbinen exponeras för allmänheten eller inte. Ställs vapnet undan och arkiveras krävs säkerhetsskåp och larm. Men hängs det upp på väggen eller ställs på golvet så att besökare kan se det behövs bara ett godkänt vapenhänglås, menar han.

– Det kostar några hundra-lappar. Meningen med att ha ett sånt här vapen är ju att visa upp det.

Han anser att polisen bör lämna tillbaka bössan om kommunen förvarar karbinen exponerad med godkänt lås.

Från kommunens sida ser man det som en bra lösning.

– Det är klart att vi gärna tar tillbaka vapnet, det tillhör ju en donation och vi brukar inte göra oss av med donationer. Vi kan hänga upp det på väggen och sätta fast det med ett godkänt hänglås, säger Jan Norlund, kommunchef.

Mer läsning

Annons