Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lär de sig att köra ånglok

Här kan lokförarsugna förverkliga sina hemliga drömmar – för en halvtimme. Under Noradagarna ordnar veteranjärnvägen lektioner i att köra ånglok.

Annons
Lokförare Ragnar Lundgren började för 15 år sedan när han fyllde 50. Nu lär han själv upp elever som vill köra ånglok.

Hittills har det varit sex-sju elever, däribland en dansk kille som hade läst in allt teoretiskt men aldrig kört.

– Nu fick han köra i praktiken och han tyckte att det var toppen, berättar lokförare Ragnar Lundgren som själv började på samma sätt för 15 år sedan. Han bor och jobbar i Stockholm men har numera köpt ett hus i Nora för att kunna vara så mycket som möjligt vid veteranjärnvägen.

Och en 70-årig herre hade fått lokförarkursen i födelsedagspresent.

– För honom var det en barndomsupplevelse, säger Ragnar som turas om med lokföraren Claes-Henry Falck och har eldaren Kjell-Åke Nilsson vid sin sida som skyfflar in stenkol i pannan.

Det är hett i hytten. När Kjell-Åke öppnar eldareluckan strömmar värmen från den glödande kolbädden ut. Men det tycks inte beröra de här lokherrarna.

– Kolen är köpt i Polen, berättar Ragnar, de åkte ned och hämtade en hel lastbil full med kol.

Det här ett av föreningens största ånglok, Sb1306 heter det, och går lika fort bakåt som framåt. Brandrisken gör att det just nu är förbjudet att köra ånglok på banan. Gnistorna kan tända på utmed banvallen.

– Förr fanns det banvaktare utmed spåret som höll koll på det, och släckte där det behövdes, men det gör det inte i dag.

Därför kör de linjetrafiken enbart med rälsbussar. Men för att ända få lite ånglokskänsla och locka besökare till järnvägsområdet kläckte de idén att hålla ångloksförarlektioner.

- Många har hemliga drömmar att köra ånglok, och här kan de förverkliga dem. Det är också ett sätt att locka nya medlemmar till föreningen. Alla intresserade är välkomna, säger Ragnar.

De medlemmar som vill får utbildning och kan så småningom bli ångloksförare. Åtminstone en av eleverna kan nu komma att bli medlem, hoppas Ragnar. Det är en kille som jobbar som lokförare på Reginatågen, och som nu passade på att prova ånglokskörningen.

Lokförarlektionerna har pågått under Noradagarna, ända till och med i dag söndag.

Nio kilos tryck i ångpannan, dags att vissla med tutan.
- Föreningen behöver fler medlemmar, gärna tågintresserade som vill gå vidare och bli lokförare och lokpersonal, förklarar Ragnar Lundgren.

Mer läsning

Annons